Лолита, любима косатка в аквариума на Маями, която ще бъде пусната в океана, почина

...
Лолита, кит косатка, който е живял в плен в морския
Коментари Харесай

Лолита, кит косатка, който е живял в плен в морския аквариум на Маями от 1970 г., е починал в петък следобед, според съоръжението.

Лолита започна да проявява „сериозни признаци на дискомфорт“ през последните няколко дни, според публикация в Instagram от морския аквариум в Маями. След като е била лекувана „незабавно и агресивно“ от медицински екип, тя е починала от „заболяване, за което се смята, че е бъбречно заболяване“ в петък следобед, съобщи аквариумът.

„Токи беше вдъхновение за всички, които имаха щастието да чуят нейната история и особено за нацията Lummi, която смяташе нейното семейство“, се казва в публикацията. „Онези от нас, които са имали честта и привилегията да прекарат време с нея, ще помнят завинаги нейния красив дух.“ Нацията Lummi е индианско племе, базирано на брега на щата Вашингтон и южна Британска Колумбия, близо до водите, където е била заловена Лолита.

57-годишният кит, понякога наричан Токи и известен като Sk'aliCh'elh-tenaut от хората на Lummi, трябваше да бъде пуснат обратно в океана, съобщи морският аквариум на Маями през март. Защитниците идентифицираха естествена морска кошара край щата Вашингтон, включително водите, където членовете на семейството на Лолита все още плуват. Смята се, че 95-годишната й майка все още е жива.

Има ​​планове за освобождаване на косатката Лолита обратно в тихоокеанския северозапад. Има планове за пускане на косатката Лолита обратно в тихоокеанския северозапад. Miami Herald/Tribune News Service/Getty Images

Кметът на окръг Маями-Дейд Даниела Левин Кава каза в изявление, че местните жители са „дълбоко натъжени“ да чуят за смъртта на Лолита.

„Наред с многото жители на Маями, които са израснали, посещавайки я, поколенията активисти по целия свят, които са били вдъхновени от нейната история, и болногледачите, които са й останали посветени до края – днес ние казваме последно сбогом на нашия любим Токи,“ Левин Кава каза в изявление.

„Общото ни желание беше да видим Токи в родните й води и ние сме с разбито сърце да научим за тази внезапна загуба“, продължи кметът.

Едуардо Албор, главен изпълнителен директор на The Dolphin Company, която управлява аквариума в Маями, също изрази скръбта си от смъртта на Лолита.

„Нито едно усилие, което направихме, за да дадем възможност на Лолита, не беше загуба на време и пари. Сърцето ми наистина е разбито“, каза Албор в публикация в социалните медии.

Активисти за хуманно отношение към животните, старейшини на Lummi и организацията с нестопанска цел Friends of Toki се застъпиха за освобождаването на кита, тъй като контролът падна върху практиката на държане на китове в плен. Sacred Sea, група за застъпничество на Lummi, каза, че китът „е семейство за нас и като такъв трябва да се грижим за нея, както се грижим за нашата собствена“, в изявление, призоваващо за нейното освобождаване. „Заедно можем да поправим грешката от залавянето на Sk’aliCh’elh-tenaut и безопасно и отговорно да я върнем у дома в Салишко море.”

Лолита беше една от двете най-стари косатки в плен и единствената косатка, уловена във водите на САЩ, която все още е в плен, според Friends of Toki. Тя беше заловена край тихоокеанския северозапад през 1970 г. Китът спря да се представя пред публика през 2022 г. и живееше в резервоар с размери 80 фута на 35 фута, според предишни доклади на CNN.

ФАЙЛ - Слонът Хепи в зоологическата градина в Бронкс се разхожда в азиатския хабитат на зоопарка в Ню Йорк на 2 октомври 2018 г. Върховният съд на Ню Йорк във вторник, 14 юни 2022 г., отхвърли опит за освобождаване на слона Хепи от зоопарка в Бронкс , като постановява, че тя не отговаря на определението за "лице", което се лишава от свобода незаконно. (AP Photo/Bebeto Matthews, File) ФАЙЛ – Слонът „Хепи“ от зоологическата градина в Бронкс се разхожда в азиатския хабитат на зоологическата градина в Ню Йорк на 2 октомври 2018 г. Върховният съд на Ню Йорк във вторник, 14 юни 2022 г., отхвърли опит за освобождаване на слона Хепи от зоопарка в Бронкс, постановявайки че тя не отговаря на определението за "лице", което е незаконно задържано. (AP Photo/Bebeto Matthews, файл) Бебето Матюс/АП

Приятели на Токи се застъпиха за освобождаването й и работеха с аквариума, за да подготвят кита за евентуалния й полет през страната и преместването обратно в океана. Ветеринарни специалисти от организацията с нестопанска цел редовно оценяваха здравето на Лолита. В последния им доклад от 31 юли се казва, че Лолита е в „сравнително стабилно“ състояние със стабилна енергия и апетит – но изпитва пристъп на коремен дискомфорт. На 15 август аквариумът каза, че тя е „много стабилна“ и „толкова добра, колкото може да бъде на 50-годишна възраст“.

Медицински екипи от Miami Seaquarium и Friends of Toki са я лекували преди да умре, казаха и двете организации.

CNN се свърза с Friends of Toki за изявление.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР