Локомотивен машинист показва железопътните маршрути в България от своята гледна

...
Локомотивен машинист показва железопътните маршрути в България от своята гледна
Коментари Харесай

Сбъдната детска мечта: Ж.П.-маршрутите на България през погледа на един машинист

Локомотивен ватман демонстрира железопътните направления в България от своята позиция.

Докато е на работа Николай Козарски не не помни и за момент своята пристрастеност - да снима железопътния маршрут от първата до последната гара. По този метод той дава опция на хората да се " пътуват " из България от дивана у дома.

Николай Козарски е на 24 години и е разпален по железниците от дете. Първите му видеа отпреди 10 години са любителски - демонстрират заминаващи и идващи композиции. От пет години към този момент е в системата на БДЖ и позицията му на снимане се трансформира.

" Ей с тази камера с магнитче, с двойнозалепваща лепенка и се случват чудесата, поставя се където има нещо железно по локомотива, тя се захваща и си издръжа при ниска, при висока скорост, при трептения, тя не мърда. През телефона я включвам, през телефона я изключвам. " - изяснява Николай

Машинистите обаче пътуват по избрани линии, а Ники най-често е по направлението София-Бургас през Пловдив и Карлово. Заради това през свободното си време той обикаля България със своите сътрудници и събира фрагменти от разнообразни трасета.

" Аз бих предложил да се пропътува от Ясен до Черквица, към час и половина се пътува, и малко след гара Сомовит линията се изравнява с река Дунав и там има една неповторима панорама, както и линията ни за Гюешево през Кюстендил и Земенския пролом. " - споделя Николай.

Заради заниманието му, румънски ватман го разпознал на гарата и го поканил да снима негов курс при междинна скорост 160 км в час.

" Изведнъж идва влака за Букурещ и машинистът ми споделя името Козарски Николай и аз инстинктивно му отговорих „ Да ", и той и той ме предложения на идващия ден да отида с него до Констанца. " - споделя Николай

Това лято Ники счита да снима и в Австрия, а задачата му са живописните трасета в региона на Алпите.

Нели Ангелова/Димитър Рочев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР