Локдаунът ще остане поне още три седмици. Преди 31 януари

...
Локдаунът ще остане поне още три седмици. Преди 31 януари
Коментари Харесай

Сачева: 392 000 пенсионери ще вземат 120 лева бонус, локдаунът няма да се разхлабва

Локдаунът ще остане най-малко още три седмици. Преди 31 януари няма да се разпускат ограниченията против ковид. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ общественият министър Деница Сачева.

„ Имаме съглашение с Националния действен щаб, че преди 31 януари няма да се разпускат ограниченията. През тази и вероятно идната седмица, като се видят индикаторите, ще се вземе решение. Това, че имаме няколко дни с положителни индикатори не трябва да ни радва. Трябва да приключим цялостният цикъл до края на месеца, с цел да сме сигурни, че сме постигнали устойчиво равнище на намаляване на инфектираните “, добави тя. 

„ По мярката, която е за затворените бизнеси, са кандидатствали съвсем 40 000 души. До момента са изплатени средства за към 6 000 и през идващите дни ще мислим по какъв начин да е ускорят заплащанията за бизнеса “, посочи Сачева.

Тя твърди, че няма изкуствено задържане на безработицата. 

„ Тя е към 6,7%. Имаше единствено три дни през декември, когато имаше по-голям напор на хора, които желаеха да се записват в бюрата по труда, с цел да могат да вземат обществени помощи и то най-много за тази, обвързвана с поддръжката за деца. Променихме обаче изискването, с цел да не усилваме изкуствено потреблението на една помощ, която е за тези, които имат най-голяма потребност от нея “, съобщи общественият министър. 

„ Еднократна помощ ще има за пенсионерите от 120 лв. през април вместо ваучери. 392 000 са хората, които ще я получат. Това са хора с пенсия от 300,01 до 369 лв. “, добави тя. 

„ Възможно е пенсионерите да продължат да получават по 50 лв. и след края на март, само че към момента не сме разискали това на Коалиционния съвет “, акцентира министърът. 

„ На този стадий не е огромен % на хората, които биха желали да се имунизират. Нисък е и  за личния състав, обслужващ домовете за хората с увреждания и за възрастни хора. Под 20% са искащите имунизацията. Предполагам, че ще има смяна в тези индикатори “, добави тя. 

Според нея консултациите, които президентът води с извънпарламентарните сили са безсмислени тъй като някои от тях даже не са регистрирани като партии.

„ Президентът стартира съвещания даже и с партии, които са в развой на изтриване. Не знам дали това е верен ход. Това нарушава доверието в процеса, тъй като не може да правиш това със съмнителни политически субекти. „ Възраждане “ да вземем за пример е в развой на изтриване, а някои от участниците в консултациите даже не са регистрирани като партии “, сподели още Сачева. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР