Локализирано е първично огнище на африканска чума при свинете в

...
Локализирано е първично огнище на африканска чума при свинете в
Коментари Харесай

Пламна огнище с африканска чума по свинете в Съединение, изтребват животните в радиус от 3 километра

Локализирано е първично огнище на африканска чума при свинете в Съединение. По тази причина се подхващат незабавни ограничения за заличаване на прасетата в трикилометровата защитна зона и за наблюдаване – в 10-километровата, която обгръща следните обитаеми места: Правище, Неделево, Церетелево, Найден Герово, Любен, Драгомир, Голям Чардак, Малък Чардак, Войсил, Цалапица, Пищигово, Крали Марко, Черногорово, Тополи дол. Това стана ясно на днешното съвещание на Областната епизоотична комисия, свикана от Областна администрация и управлявана от заместител регионалния шеф Даниела Николова.

Според заповед на шефа на БАБХ би трябвало да бъде проведено наложително умъртвяване по човечен метод на прасетата в 3-километровата зона. То ще стартира на следващия ден към обяд. Труповете и компрометираният материал ще бъдат загробени под специфичен контрол, недопускащ разпространение на заболяването.

Помещенията за прасета, транспортните средства и дворовете би трябвало да се почистят дезинфекцират. В Пловдивска област се не разрешава търговията, напредването и превозването на домашни прасета. Изключение се прави за индустриални свиневъдни стопанства и фамилните ферми, които към този момент са тествани и е осъществено пробонабиране.

В 10-километровата следена зона към огнището ще се вземат проби от домашните свине и в случай че се открие вирус у някое, то ще бъде умъртвено. Ще се правят и ежеседмични прегледи и всички прасета с признаци на болестта, ще се изследват. Ще бъде осъществено броене и актуализиране на данните за отглежданите свине. Д-р Михаил Кръстев от Областната дирекция по сигурност на храните прикани всички стопани да извършат регистрация на отглежданите от тях животни, което ще даде опция за по-добър мониторинг и предварителна защита.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР