Символът за рециклиране на пластмаса „Преследващи стрели“ може да бъде изхвърлен в кошчето за боклук

...
Логото Преследващи стрели“ е общопризнат като знак за рециклиране, но
Коментари Харесай

Логото „Преследващи стрели“ е общопризнат като знак за рециклиране, но Агенцията за опазване на околната среда сега казва, че също така е всеобщо объркващо. Препоръчва се изхвърляне на символа за пластмаса и замяната му с нов.

Предложената промяна идва на фона на нарастващ брой изследвания, които предполагат, че рециклирането на пластмаса не работи и че повечето пластмаса все още се озовава в сметищата. Само 5% от пластмасата действително се рециклира, според едно скорошно проучване.

„Предлагам това от години, смятайки, че е объркващо“, каза Кейт О'Нийл, професор в Калифорнийския университет в Бъркли, за промяната на логото.

Агенцията препоръча Федералната търговска комисия се отървава от символа за рециклиране на преследвани стрелки за пластмаси, наричайки го „измамен или подвеждащ“.

„Мисля, че измамната част е символът, защото това изглежда като рециклиране“, каза О'Нийл. „И понякога ни казват, че може да се рециклира, само защото показва това.“

Свързани: Лепкавите причини, поради които САЩ не са разбрали рециклирането на пластмаси 

Какво се обърка 

Но не всяка пластмаса със символа върху нея може да бъде лесно рециклиран. Вътре в символа на преследваните стрелки се намира малък номер, наречен код за идентификация на смола или RIC.

„Цифрите трябваше да съобщят на хората, сортиращи пластмасите, доколко рециклируеми са те по скала от 1 до 7“, каза О'Нийл. „Това никога не е било сигнал за потребителите да кажат, хей, всичко това може да се рециклира.“

О'Нийл каза, че числата 1 и 2 са за твърдите пластмаси, намиращи се в неща като контейнери и бутилки. Но елементите с други числа, от 3 до 7, са по-трудни за рециклиране.

„И така, тези числа бяха наистина основен индикатор от една група експерти, производителите, към друга група експерти, рециклиращите и сортиращите боклук, за да кажат, хей, знаете ли, това е, може да се рециклира и какво не може“, каза О'Нийл. „Преследването на стрели се обърка, когато хората наистина започнаха да го виждат като послание към потребителите.“

Как да премахнем объркването  

В писмото на EPA, настояващо за премахване на символа на гонещи стрели върху пластмасите, агенцията препоръча нов символ: плътен триъгълник с кода на смола вътре, който потребителите няма да го асоциира визуално с програми за рециклиране. Кодът ще премахне объркването, като отнеме фокуса от символ, който представлява рециклирането, и вместо това ще върне фокуса към кода на смолата за професионалистите, които сортират пластмаса.

„За да бъда много по-конкретен за това какво може да се рециклира, това е добър ход“, каза О'Нийл. „Нямаме много федерално законодателство, така че е добре да видим действие на федерална агенция относно рециклирането на пластмаса.“

Що се отнася до местното законодателство, Калифорния вече прие законопроект, забраняващ преследващите стрели върху продукти, които не могат лесно да се рециклират.

О'Нийл каза, че Калифорния има правилната идея, но още по-добра идея би била намаляването на всички пластмаси.

„Никога не съм водил разговор с хора като, о, не, пластмасите са прекрасни и ние просто трябва да използваме повече от тях“, каза О'Нийл. „Всички си мислят, че навлиза в океана. Това не е добро.“

Свързано: Как AI технологията може да промени правилата при борбата с горските пожари

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР