Лодз е третият по големина град в най-голямата икономика в

...
Лодз е третият по големина град в най-голямата икономика в
Коментари Харесай

Призрачното летище, от което никой не лети, а Полша се надява да продаде

Лодз е третият по величина град в най-голямата стопанска система в Централна и Източна Европа, като там живеят близо 700 000 души. Като обитаемо място с сходни мащаби той разполага с летище, което обаче скоро може да изчезне.

Причината е, че до Лодз по въздух пътуват толкоз малко хора, че потенциалът на аерогарата остава необработен. А това от своя страна коства на локалните данъкоплатци десетки милиони злоти.

Но в този момент представителите на локалните управляващи са решили да трансформират това, като желаят да продадат летището, а на негово място да бъде построен логистичен хъб. " На процедура никой не лети от аерогарата в Лодз ", изяснява Адам Пущелник, който е заместител кмет на града.

На процедура от аерогарата до скоро е била обслужвана една единствена линия на Ryanair до лондонското летище " Стансед ". От пандемията насам обаче и пътуванията по нея са спрени. Преди 7 години анализаторите чакат интензивността там да нарасне след завършването на още един терминал.

Той отваря през 2013 година, като от Ernst and Young тогава предвиждат, че през аерогарата ще пътуват по 1,042 пасажери на година. Според Reuters в действителност те са били доста по-малко - под 355 хиляди, а към 2018 година са намалели до едвам 217 хиляди.

Като решение на дългогодишните финансови проблеми за аерогарата от локалната власт се надяват, че ще съумеят да привлекат вложения от Азия и да изградят на нейно място транспортен и логистичен хъб, споделя уеб страницата Emerging Europe.

" Лодз би могъл да бъде прозорец към Европа за страните от Далечния Изток. Транспорта на товар ще даде огромен подтик на развиването на града и ще сътвори нови работни места ", показва кмета Ханна Здановска.

Засега по-конкретни проекти за това по кое време ще се случи продажбата и каква част от летището ще има нов притежател няма. Все отново от локалната власт желаят да запазят присъединяване си в плана, като са подготвени да продадат мажоритарен или миноритарен дял от всички 95,5% от акциите, които държат.

Според основния изпълнителен шеф на летището Анна Мидера продажбата ще бъде най-хубавото решение, макар че по нейните думи загубите за последните четири години са се свили с 30 милиона злоти или 6,6 милиона евро.

Парадоксалното е, че пагубната за авиосектора 2020 година се е оказала по-добра за аерогарата в Лодз, в сравнение с миналата. Данните демонстрират, че през ноември предходната година тя има по-малка загуба в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, когато летището е работило обикновено.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР