Лобното място на Mopang се вижда от въздуха зад остров

...
Лобното място на Mopang се вижда от въздуха зад остров
Коментари Харесай

Мръсните тайни на Созополския залив

Лобното място на Mopang се вижда от въздуха зад остров св. Иван - горе вдясно, откъдето потегля дългият мазутен филм по водата

© Капитал Част от тематиката Потъналият транспортен съд до Созопол
На дъното

Как се изпомпва гориво от потопен транспортен съд и какво се прави преди този момент

Минало несвършено

В териториалните води на България в Черно море има десетки потънали кораби, които са евентуална екологична опасност
На 14 юли 1921 година американският консул в Константинопол изпратил къса депеша до Вашингтон. " Б. О. Рейни - втори помощник-инженер на потъналия Mopang, поема към Ню Йорк на борда на гръцкия Megali Hellas. " Във времето преди интернет, радиото и телефоните не било процедура американски посланик да рапортува на Държавния департамент за придвижването на един елементарен моряк. Но Рейни бил необикновен.
Снимката на помощник-инженер Рейни, приложена от американския консул към телеграмата му, както е качена в " Distant Horizons "

Фотограф: Gian Quasar Още по тематиката
На дъното

Как се изпомпва гориво от потопен транспортен съд и какво се прави преди този момент
31 авг 2018
Подготвя се източването на мазута от кораба " Мопанг "
28 авг 2018
Особености на черноморския лов на риба

Кратко управление за живота на попчето, скорпида, барбуна, заргана и други локални типове риба
25 авг 2018
Плуват ли корабчета

Морската стопанска система на България се е удвоила сред 2009 и 2016 година Три четвърти от нея е туризъм, само че отвън него има няколко не изключително известни бизнеса, които също порастват
10 авг 2018
Няколко дни преди този момент, на 6 юли, целият екипаж на злощастния Mopang - 39 моряци отпред с първия помощник-капитан Крамър, били пристигнали в Константинопол на борда на българския параход " Цар Фердинанд ". Техният транспортен съд плавал до Русия, с цел да достави артикули за белогвардейците в течащата там революция. На връщане обаче блъснал мина, останала в морето от Първата международна война. За благополучие българският бряг бил близо и те стигнали с гребане в лодките, като останали няколко дни в Бургас. Оттам се качили на българския транспортен съд, в Константинопол се прекачили на транспортен съд до Атина и след това отплавали назад към Ню Йорк.

В депеша до Атина консулът Габриел Рандъл показва, че би трябвало да се обърне особено внимание на Рейни, тъй като " е забъркан в потъването на няколко американски кораба ". Това било правилно: преди да се качи на Mopang, инженерът бил част от екипажа на SS Hewitt, липсващ без диря през същата тази 1921 година Тази година кардинално била странна за американското мореплаване: в нея липсващ и екипажът на Carroll A. Deering - комерсиална шхуна, която била открита изоставена край крайбрежията на Северна Каролина.

Благодарение точно на Рейни и неговата странна история, разказана от Джиън Куазар в " Далечни хоризонти " и от Бленд Симпсън в " Призрачният транспортен съд от диамантените рифове ", знаем някои от детайлностите за потъването на Mopang - средноголям търговски транспортен съд, намиращ се на 30-ина метра под повърхността, покрай остров Св. Иван и Созопол. Американските моряци го изоставили дружно с целия му товар и гориво, а локалните не запомнили за него.

Тези дни обаче Mopang изплува назад в новините: оказа се, че престоялият близо 100 години под водата мазут от резервоарите му е течен и изтича през дупки в корпуса, а петното от него заплашва крайбрежията по средата на летния сезон.

Доброволците

На 6 август по цялото Южно Черноморие стартират да се появяват сигнали за топчета от мазут. Институциите вършат наставления да се почисти и допускат, че става дума за баластни или сантинни води, изхвърлени от преминаващ транспортен съд, каквито случаи е имало в предишното. Далеч не е несъмнено, че управляващите щяха да схванат от кое място идва мазутът, който се стовари на плажовете по средата на летния сезон. Миналата година през юли да вземем за пример сходно злополучие още веднъж връхлетя на юг, само че тогава по този начин и не стана ясно кой е източникът. Този път доброволци водолази стигат до истината.

Първи са " Приятели на морето ", които се потапят към кораба и подават сигнал до " Морска администрация " (МА) още на 7 август. Новините от тези дати обаче по този начин и не демонстрират името на Mopang да се е появило на бял свят. Малко след тях на мястото идва и Михаил Заимов. Той е водолаз фен от дълги години, а огромна част от времето си прекарва в Созопол. Още когато вижда новините за разлива, споделя той, се досеща от кое място може да идва. " На мен ми е като в задния двор това, по тази причина мога да приказвам с убеденост за него. Бил съм там още `93-а година ", споделя той (рисунката на корицата на " Капитал " е негово дело от тогава). Заимов и още няколко водолази слизат до Mopang, където откриват, че е имало структурни промени в потъналия на ръб транспортен съд.

Подводното видео на Михаил Заимов демонстрира приключването на втечнения мазут от пробойните в обшивката на кораба

Корабите като Mopang имат няколко резервоара, както и десетки ребра по кила си, в които държат мазут (виж графиката). Тъй като килът е една от най-силните точки на кораба, ребрата са структурно здрави. Проблемът обаче е в бордовете. Корабите не са проектирани по този начин, че бордовете им да устоят сходна тежест дълго време. Конструкцията на Mopang е отслабнала с годините и под въздействие на теченията и водата. В началото на август по-бурното време, допускат водолазите, е провокирало в допълнение смачкване, при което част от мазута се е изляла от резервоарите в трюмовете. Оттам през пробойни по обшивката е почнал да изтича нагоре на тънки черни струйки.

Именно тези фрагменти - на втечнения мазут - бяха показани по новините на няколко малките екрани на 12 август и са взети от подводния филм на Заимов, който той прави при първия оглед. Това, че фенът водолаз също по този начин води " Денят стартира с просвета " на Българска национална телевизия, а и познанствата му с доста хора от тази общественост, оказва помощ много за популяризирането на тематиката Mopang.

Шумът

Информацията, че на дъното на Созополския залив има мазут, не е изключително нова. Още през 70-те години, споделя кап. Никифор Герчев, водолази откриват Mopang и виждат, че от него сълзи черна течност. " През зимата замръзва, а през лятото капе ", споделя 81-годишният Герчев, който е живата история на българското морско избавяне. " Заслугата на Заимов е, че е вдигнал звук, с цел да се реши този проблем ", счита той.

Заимов в действителност подвига звук. " Подадохме сигнал на " Морска администрация ", те изпратиха незабавно катер ", споделя той. По това време управляващите към този момент взимат насериозно изказванията за подводния разлив. Дотогава концепцията, че на 30 метра дълбочина може да има течен мазут на 100 години, който да се подвига нагоре, наподобява по-скоро невероятна. Август към този момент е съвсем в средата си, а течът е почнал преди две седмици.

Любителите са вдигнали дрон, от който ясно се вижда размера на разлива на повърхността към оня миг: големият нефтен филм прави лодките да наподобяват като играчки. " Разливът изобщо не беше дребен, по мои сметки няколко десетки тона са се излели в морето от началото на август. Струята от нитовете тук-там беше дебела колкото бликам от бензинова колонка. Течението ги е носило ту нагоре към Атия, ту на юг ", изяснява Михаил Заимов.

" Морска администрация " вика на помощ частната " Мултрашип ", с която има контракт, и нейните влекачи се пробват да заградят мазута с плаващи бонове (големи надуваеми елементи), само че вълнението на морето е над 3 бала към оня миг. Дали поради това, дали поради липса на задоволително опит с сходни интервенции, боновете не оказват помощ. Другото, което пробват, са абсорбенти. " Имаме такива, в едни торби, те са като стиропорени топчета ", изяснява шефът на " Морска администрация " кап. Живко Петров. " Но времето беше неприятно и вятърът ги отвяваше. Петното е прекомерно фино, с цел да попият. "

Отново феновете се намесват. " Слязохме долу, с цел да запушим дупките с подръчни материали ", споделя Заимов. Има поради дребни дървени чопове, които забиват в пробойните, с цел да спрат теча. Според Заимов 80% от дупките са били затапени и течовете доста намалели.

Комиците

Комичното (или по-скоро трагичното) в цялата обстановка са дейностите на ръководещите към оня миг. По всичко наподобява, че, правилно на правилата си, държавното управление е работило сходно на фен водолаз: опитвало се е да запуши пробойните, а не да реши казуса генерално. Първо на 13 август министърът на превоза Ивайло Московски се появява в Созопол и афишира от борда на катер на " Морска администрация ", че разливът е " овладян ". Технологията на боновете, споделя Московски, не разрешава разливът да се популяризира. Също по този начин има разполагаем транспортен съд на Европейската организация за морска сигурност, който ще бъде извикан да събере останалото.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов в това време афишира, че са взети проби, които ще бъдат изследвани за 5-7 дни и ще станат ясни резултатите. " Няма заплаха за туристите и екологията ", твърди Димов.

Боновете явно не правят работата, с която се хвали Московски. Те са взети от пристанище " Росенец " и са най-вече за спокойни затворени води - на 3 бала неспокойствие и нагоре в намерено море те се разпиляват по водата. Корабът, за който приказва министърът пък, в действителност се намира в български води - " Галакси Еко " във Варна. Той има подписан рамков контракт с Европейската организация за почистване на нефтени разливи. Оказва се обаче, че корабът е за огромни петна - над 1000 тона. Както изясни пред " Капитал " шефът на " Морска администрация " кап. Живко Петров, един ден работа на " Галакси Еко " коства 8 хиляди евро без разноските за гориво, а мазутният разлив е преценен като прекомерно дребен, с цел да са ефикасни системите на кораба. Затова и той изобщо не напуща Варна по посока Созопол.

Що се отнася до пробите, за които Димов оповестява, техните резултати към момента не са ясни. Водолазите не са ги виждали, Министерство на околната среда и водите не ги е обявявало, а МА няма визия какво става с тях.

Цялото упражнение наподобява просто опит да се покажат по малкия екран двама членове на кабинета и да успокоят хората, че всичко е под надзор.

Решението

В същото време остатъците от изтеклия към този момент мазут не престават да излизат на брега. Сайтът koralbeach, поддържан от сдружението " Да запазим Корал " твърди, че на 17 август голямо леке е заляло плажа. Публикуват и сателитни фотоси, на които се виждат дълги петна с дължина над 10 километра. Очевидно е, че опитът за потушаване не работи. В същия ден " Морска администрация " желае от Европейската организация по морска сигурност да стартира да дава сателитни фотоси на засегнатия регион. " Принципно получаваме по 2 фотоси на седмица, само че пренастроиха спътниците и получавахме всеки ден от 20 август цяла седмица ", споделя кап. Петров.

Той не споделя терзанията, че разливът е екокатастрофа. " Трябва да бъдем по-внимателни с думите. Има замърсяване, избликнало е нещо първия ден, само че няма риск от злополука. 100 тона по подредба са дребен разлив ", твърди капитанът, който счита, че в морето дотук са излезли не повече от няколко тона мазут.

Очевидно обаче след първичния застой от МА и от кабинета стартират да подхождат по-структурирано. Десет дни след изявленията на Московски и Димов се появява и решението - несъмнено, под формата на Бойко Борисов. Отпускат се 2.5 млн. лева на две компании - " Хидроремонт ИГ " и " Дийп дайв системс ", с цел да източат мазута от потъналия транспортен съд. Борисов идва в Созопол триумфално и афишира, че за 50 дни ще бъде измит казусът от дъното.

Операцията

50 дни са условно число, счита Росен Желязков от " Дийп дайв системс ". " Може да стане по-бързо, може да стане по-бавно. Зависи от времето, както и от количеството мазут ", споделя той. От това зависи и заплащането - в случай че стане по-бързо, цената ще е по-ниска. Всъщност никой не знае какъв брой мазут има на дъното. Общите резервоари на Mopang събират по документи (взети от Заимов от американските архиви) към 660 тона, само че евентуално в кораба няма толкоз. " Подготвени сме за цялото количество, само че не знаем какъв брой има вътре ", споделя инж. Йордан Чернаев от " Хидроремонт ". Той споделя, че сходна интервенция в България не е правена (виж графиката).

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

На Желязков може да се има вяра. Той е утвърден експерт по водолазни интервенции. Фирмата му построява множеството марини и изкуствени рифове в България, само че най-известната й работа е в Италия - " Дийп дайв " е компанията, построила плаващите кейове на Кристо в италианското езеро Изео. Всъщност племеникът на Кристо - Владимир Явашев, и Росен Желязков са другите доброволци водолази, които се гмуркат дружно със Заимов до Mopang, с цел да ревизират положението на кораба.

Засега цялата интервенция още не може да започва. Част от забавянето е поради административни спънки, само че времето е огромният проблем. Има неспокойствие и към тази седмицат екипът към момента не може да пусне даже бетонните котви, които са нужни за задържането на място на водолазния транспортен съд и почистващия транспортен съд " Русалка ". Тепърва следва нов оглед на положението на кораба и едвам тогава ще стартира пробиването на дупки, през които да бъде източвано горивото. Най-ранната дата, от която може да се стартира, е 3 септември.

" Първо ще източим трюмовете, след това резервоарите - има 9, и най-после към 50 ребра с мазут ", изяснява Желязков. Първо ще се прави дупка, в случай че оттова изтича мазут, ще се изсмуква с мембранна помпа нагоре към повърхността, а след това ще се минава нататък. Накрая би трябвало да се влезе и вътре, с цел да се изсмуче останалия мазут. Това ще е рисковано, тъй като корабът всеки ден се срутва по малко, изяснява водолазът. " Има действителна заплаха да рухне напълно. Килът е в положително положение, само че бордовете са изгнили. " Ако се стигне до такава степен, целият мазут може да изплува горе, което би означавало сериозен проблем.

Септември и октомври ще са спокойни месеци и комфортни за работа, надяват се от двете компании.
Видео
Изводите

От високия бряг на Стария Созопол до Вятърната мелница Михаил Заимов сочи към виждащия се в далечината с просто око разлив зад Св. Иван и събиращите се към него лодки. " Сега е още по-интересен ", споделя той, като добавя, че не схваща за какво има лодки, в случай че има въведена краткотрайна възбрана. Той се надява, че когато източат мазута, Mopang ще остане като атракция за водолазните школи и ще притегля още искащи да се учат.

Кап. Герчев пък има друга вяра. Този случай, споделя той, би трябвало да послужи за пробуждане. България е една от страните, които се отхвърлиха от държавни структури за морско избавяне. Още през 2007 година държавното управление на тройната коалиция взема решение да даде чартърен единствения огромен транспортен съд за такива интервенции - " Перун ", а моряците му напущат. След като наелата го " Интернет организация " ООД го оставя в Дубай през 2008 година, се взема решение, че ще бъде продаден, тъй като годишните разноски по него са 400 хиляди лева На негово място идват частни компании - влекачи като тези на " Мултрашип " и чистещи кораби като " Еко Галакси " и " Русалка ", която ще взе участие в сегашната интервенция. Герчев беснее против този факт. Според него България е имала отлично работеща държавна конструкция за избавяне, а продажбата на " Перун " е закононарушение.

Росен Желязков не е склонен. " В множеството страни е по-добре такава работа да се прави от частни компании, които имат опита и непрестанно правят това. " Той пък намира за неуместно да му желаят 3 млн. лева гаранция по Закона за публичните поръчки. " За какво? Аз адресирам водолази там, които си рискуват живота, а те желаят да дам 3 млн. лева гаранция. Казах им да намерят компания по света, която да заложи сходна сума за такава интервенция. "

Кап. Живко Петров също си е взел поука и има очаквания. " Морска администрация " няма нищо, това е истината. Имаме 8 катера и екипаж за 2, само че те са дребни, за оказване на помощ ", признава той. Затова и работят с такива доброволчески групи като водолазите в Созопол. Той не желае да се възвръща държавна конструкция, а се надява на още бюджет. " Въпросът е какъв брой запас може да отдели страната. Сега нямаме бюджет и не можем да активираме бързо частни компании. Как да стане? "

А пък за всички други остава вярата времето и ръждата да не изиграят неприятна смешка на морския бряг. Би било тъжна подигравка едно от моретата, които консервират най-добре останките от кораби, да унищожи тъкмо Mopang. Кои са частниците в морето

" Поддържане чистотата на морските води ", което има " Русалка ", е бивше държавно дружество монополист, приватизирано през 2000 година от производителя на моторни масла " Приста ойл " за 2.5 млн. лева В период от 10 години новият притежател беше задължен да резервира характерната активност на компанията, само че тя продължава да развива същата активност. ПЧМВ разполага и с два пристанищни терминала във Варна.

" Галакси Еко " е на " Космос шипинг " – благосъстоятелност на кап. Пламен Проданов. Това е третият по ред транспортен съд, нает от Европейската организация за морска сигурност, с цел да чисти морето в България и Румъния. Има още 14 такива кораба по бреговете на Европейски Съюз. Договорът му е от 2017 до 2021 година и регионът на деяние е Южно Черно море. Екипажът му би трябвало да е разполагаем 24 часа, с цел да откликне при потребност - неотложно да слага боново заграждение в акваторията на случая, да събира нефтоводните смеси в товарните си отсеци, да ги пречиства и сдава на брега.

Multraship е холандска компания с българско поделение - Мултрашип Бургас, което има Бургас таг сървис. Тя има няколко влекача, които оперират в черноморски води и извършват услуги по морско избавяне (salvage), пристанищно провлачване и офшорни действия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР