Лиза Монтгомъри е екзекутирана, след като убива бременна жена и

...
Лиза Монтгомъри е екзекутирана, след като убива бременна жена и
Коментари Харесай

Екзекуция след ужасяващо престъпление: Американка убива бременна и вади бебето от корема ѝ

Лиза Монтгомъри е екзекутирана, откакто убива бременна жена и вади бебето от корема ѝ

„ Коремът на щерка ми е експлодирал ”. Това оповестява изпаднала в потрес жена на незабавния номер в Съединени американски щати 911. Какво в действителност се е случило с момичето, майката научава с смут малко по-късно.

23-годишната Боби Джо Стинет живее със брачна половинка си Зеб в Скидмор Мисури, Съединени американски щати. Двамата се влюбват още като деца. След като порастват се женят и дружно развиват сполучлив бизнес за отглеждане на кучета, а в края на 2004 година са в трепетно очакване на първото си дете. Боби Джо е бременна в осмия месец. В този миг нещо непоносимо помрачава фамилното им благополучие.

Боби Джо се среща с Дарлийн Фишър в онлайн чат стая за американската порода кучета рат териер. Двете дами бързо се сприятеляват, защото откриват доста общи неща между тях. И двете са бременни, отглеждат териери и посещават киноложки изложения. Боби и Дарлийн постоянно разменят имейли, споделяйки си за предстоящите бебета

На 16 декември Дарлийн отива с кола в дома на Боби в Скидмор, с цел да купи куче от своята другарка. Или най-малко по този начин стартира пъкленият ѝ план.

Щом прекрачва прага на къщата, „ купувачката ” души бременната жена с въже, което носи със себе си. С кухненски нож разрязва корема ѝ. От болката Боби Джо идва в схващане и стартира неравностойна гневна борба за живота си, до момента в който Дарлийн безмилостно я мушка до гибел.

Оказва се, че Дарлийн Фишер в действителност е 36-годишна майка на четири деца, а същинското ѝ име е Лиза Монтгомъри. Според някогашните ѝ съпрузи тя е претърпяла изрязване на тръбите през 1990 година, което направило невероятно да има други деца. Освен това тя страда от психологично заболяване наречено псевдоциезис, което кара дамите подправено да имат вяра, че са бременни.

The U.S. government executed convicted murderer Lisa Montgomery, the only woman on federal death row
— Reuters (@Reuters)
Лиза е израснала в Мелвърн, Канзас. Като дете е подложена на физически и душевен тормоз. Тя е бита и изнасилвана от пастрока си. Изпада в меланхолия, злоупотребява с алкохол. На 18 години Лиза напуща дома си и се дами в обезверен опит да избяга от пъкъла на насилието, на което е редовно подложена. Тя няма шанс. Бракът ѝ е изпълнен с не по-малко принуждение от това, на което е подложена в детството си. В последна сметка тя напуща брачна половинка си. Следва втори брак. Този път Лиза сбъдва своята фантазия да има огромно семейство. Тя ражда четири деца от втория си брачен партньор. Всички са тинейджъри, когато Лиза убива невъзмутимо бременната Боби Джо Стинет.

След като разпаря корема на своята жертва, Лиза Монтгомъри изважда бебето, което би трябвало да се роди след месец. За благополучие момиченцето е невредимо. С новороденото на ръце, дамата бяга от вкъщи на Боби Джо и се укрива.

Час след убийството майката на родилката Харпър идва в дома ѝ. Това, което дамата открива, е ужасяваща кървава сцена, посред която е мъртвата ѝ щерка. Харпър набира бързо незабавния номер 911. На диспечера тя изяснява, че стомахът на щерка ѝ изглежда като че ли е експлодирал.

Пристигналите на място парамедици без триумф се пробват да върнат към живота младата майка. В последна сметка нищо не може да бъде направено. Нанесените ѝ рани са несъвместими с живота и тя е оповестена за мъртва.

През това време Лиза Монтгомъри се пробва да прикрие своето закононарушение. Обажда се на брачна половинка си. Казва му, че би трябвало да я вземе от паркинг, потвърждавайки, че преди малко е родила.

Още на идващия ден тя е разкрита от полицията. Разследващите бързо стигат до нея, откакто наблюдават онлайн връзката ѝ с мъртвата Боби Джо и уговорената им среща в деня и часа на жестокото ликвидиране. Влизайки в дома на Лиза Монгомъри, служителите на реда я заварват да стои на дивана, гушкайки бебе в ръце. Тя споделя на униформените, че това е щерка ѝ Виктория, която е родена предходния ден. Полицаите не се заблуждават, а незабавно арестуват бруталната килърка, а пеленачето е върнато на татко му.

Детективите вършат обиск на дома и колата на Лиза. В автомобила ѝ е открит оцапан с кръв кухненски нож, за който е открито, че е оръжието, употребявано в убийството на Боби Джо.

Започва гръмък развой за бруталното закононарушение. Адвокатите на Лиза Монтгомъри построяват защитна теза, съгласно която брат ѝ Томи е причинителят на жестокото ликвидиране. Мъжът е разпитан, само че се оказва, че има оправдание за целия ден, през който се разиграва закононарушението. Нито едно доказателство не го свързва с убийството.

Lisa Montgomery: US executes only woman on federal death row
— BBC News (World) (@BBCWorld)
След несполучливия опит да бъде трансферирана виновността на Томи, отбраната на Лиза има нова версия за станалото. Съобщено е, че тя страда от псевдоциезис, а психиатър свидетелства, че дамата е претърпяла няколко пострадвания на главата от своите родители като дете, а по-късно и от някогашните си съпрузи. Това я направило неспособна да се оправи с експанзията. Лиза Монтгомъри е диагностицирана с „ гранично разстройство на личността, посттравматично стресово разстройство и меланхолия ”.

Въпреки множеството диагнози и упоритата отбрана на Лиза Монтгомъри, дамата се изправя на подсъдимата пейка, упрекната в жестокото ликвидиране на 23-годишната Боби Джо и похищение на детето ѝ.

По време на процеса се развиват голям брой оневиняващи тези. Адвокатите не стопират да засипват магистратите с диагнози и изказвания за мозъчни увреждания. Те са безапелационни, че клиентката им Лиза Монтгомъри е психологично болна и не може да бъде наказана.

Представя се тезата, че като дете е станала жертва на принуждение от пастрока си и е принуждавана от майка си да проституира. Отношението към нея било толкоз грубо, че се равнявало на мъчение, споделя в залата бранителят на Монгомъри Кели Хенри.

„ По време на закононарушението Монгомъри е била психотична и без връзка а с действителността. Това мнение се поддържа от 41 сегашни и някогашни юристи, както и правозащитни групи като Американската комисия по правата на индивида ”, споделят бранителите.

От другата страна са фамилията и приятелите на жертвата Боби Джо, които са безапелационни, че осъщественото от Монтгомъри е толкоз ужасяващо, че тя заслужава да бъде наказана на гибел, без значение от психическото си здраве.

В трагичен ход на събитията през 2007 година тя е приета за отговорна за закононарушенията, в които е упрекната. На идващия ден Лиза Монтгомъри е наказана на гибел.

A federal judge granted Lisa Montgomery, the only woman on federal death row, a stay of execution pending a competency hearing -- just hours before she was scheduled to die
— CNN Breaking News (@cnnbrk)
Изпълнението на произнесената присъда е отсрочено два пъти. Първо спънка се оказва COVID-19, а по-късно арбитър, който стопира плануваната инжекция, до момента в който бъде изслушан експерт за умствената подготвеност на обвинената.

В последна сметка Лиза Монгомъри получава смъртоносната си инжекция в пандиза в Индиана, откакто в последния миг отлагането на изтезанието е анулирано от Върховния съд на Съединени американски щати. Магистратите са безапелационни, че дамата заслужава смъртната присъда за „ закононарушение с потресаваща грубост ”.

След като са изчерпани всички благоприятни условия за обжалване. На 13 януари 2021 година, малко след среднощ, тя е отведена за екзекуция.

„ Правителството не се спря пред нищо в усърдието си да убие тази развалена и заблудена жена ”, споделя отбраната на Монтгомъри.

„ Екзекуцията на Лиза Монтгомъри бе надалеч от справедливостта ”, безапелационни са юристите.

На Лиза Монтгомъри е дадена опция за последни думи преди да бъде умъртвена. Жената, стояща до нея, смъква маската от лицето й и пита за последно предпочитание, Лиза дава отговор единствено с „ Не ” и не споделя нищо повече.

Екзекуцията е осъществена посредством смъртоносна инжекция. Лиза Монгомъри е оповестена за мъртва в 1:31 часа сутринта. Тя става първата жена, наказана на гибел от държавното управление на Съединени американски щати от 67 години, пише npr.org.

А юристът на Монтгомъри Кели Хенри споделя, че всеки, който е взел участие в екзекуцията ѝ „ би трябвало да изпитва позор ”, написа Военновъздушни сили.

Още от създателя:

 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР