Лиза Енебис е сред гостите на международния симпозиум на МЕЛБА

...
Лиза Енебис е сред гостите на международния симпозиум на МЕЛБА
Коментари Харесай

Създадено по стара холандска традиция: креативният директор Лиза Енебис

Лиза Енебис е измежду гостите на интернационалния симпозиум на МЕЛБА (5 ноември, Топлоцентрала) Тя е едвам третият изобретателен шеф в историята на Studio Dumbar/DEPT®, организация, остана през 1977 година в Хага. " Всеки има правото да построи добър имидж на компанията си, само че този имидж би трябвало да дава отговор на истината, би трябвало да има достоверност, която да се трансформира в началната точка. "
От близо петнадесет години Лиза Енебис е изобретателен шеф на дизайн организацията с дълбоки обичаи Studio Dumbar/DEPT®, основана от Герт Думбар, който слага основите през 1977 година в Хага, и трансформира холандския дизайн в интернационално различим стандарт, а активността на компанията е неведнъж награждавана. Тя е едвам третият шеф на организацията за тези 45 години.

За този опит и по какъв начин се надгражда постигнатото досега Енебис ще опише в София по време на присъединяване си на идващото издание на интернационалния симпозиум на МЕЛБА на 5 ноември от 11 ч. в центъра за модерни изкуства " Топлоцентрала ".

" В началото бях извънредно заинтригувана от това да сътворявам медицински илюстрации - може би тъй като баба ми беше биохимик и много доминантна фигура в фамилията си ", споделя Лиса, родена в гръцко семейство във Англия и след това открила се в Холандия. " В учебно заведение в никакъв случай не бях добра по математика или химия, тъй че рисуването се трансформира във опция за себеизява - и по този начин с времето развих интерес към дизайна и типографията. Не беше нещо, което фамилията ми си представяше като реализация за мен. " С философията, че в случай че въпреки всичко обича нещо, то сигурно ще откри реализация в него, тя продължава образованието си в Кралския лицей за изкуства в Лондон и стартира да работи като дизайнер в средата на 90-те години. През 2004 година тя съосновава съществуващото и до през днешния ден радиопредаване, трансформирано по-късно в подкаст за дизайн и типография Typeradio.
Скорошен ребрандинг за музея Panorama Mesdag в Хага Източник: Studio Dumbar/DEPT® Реклама
" Най-голямата ми мотивацията в студиото е по какъв начин да намеря най-правилния метод да работя с толкоз надарена група от хора - през разбирането и отключването на неповторимия капацитет и почерк на всеки в екипа се пробвам да реализира резултата, който диря . Обикновено имам доста ясна концепция за посоката, само че не си представям авансово резултата. "

През 80-те години плановете на Studio Dumbar провокират рецензии измежду традиционалистите и последователите на по-подредена хармония: хаосът постоянно е бил част от изобретателния развой и Енебис не желае да трансформира това. Прекаленият минимализъм и настройката, че " по-малкото е повече ", не е годно за нея . " Опитвам се да задържа тези равни равнища на фокус и спонтанност, защото това ме държи постоянно отворена към нови хрумвания. До огромна степен този метод на работа е в основата на студиото от началото му. "
Плакат за събитие на амстердамския симфоничен оркестър Източник: Studio Dumbar/DEPT®
Енебис и екипът на Studio Dumbar/DEPT® са си сътрудничили с Гугъл, Philips, Audi, Twitch, Patagonia, eBay, TNT, симфоничния оркестър на Амстердам, Кралската изложба " Маурицхойс " в Хага , научния музей NEMO, самолетната компания Transavia, както и с холандското държавно управление и разнообразни държавни институции: да вземем за пример полицията и железопътната мрежа. Сред последните им планове е ребрандирането на North Sea Jazz Festival в Ротердам. Студиото провежда и фестивала Design in Motion, който включва над 5000 краткотрайни намеси в градската среда на Амстердам.
Запомнящият се тип на влаковете в Холандия е дело на Studio Dumbar/DEPT® Източник: Studio Dumbar/DEPT®
Каква е разликата сред това да работиш с частен клиент и държавна институция? " Със сигурност няма ясна разграничителна линия в отношението на двете страни, само че като цяло частните структури са по-бързи в решенията и гъвкави в метода на работа. Мисля, че най-важното е какви са полезностите на организацията. Мащабът също има значение. " Фактор, който постоянно взимат поради, е публичното мнение към клиента. " Всеки има правото да построи добър имидж на компанията си, само че този имидж би трябвало да дава отговор на истината, би трябвало да има достоверност, която да се трансформира в началната точка. "
Визии за белгийския футболен клуб " Брюж " от 2020 година Източник: Studio Dumbar/DEPT® Реклама
Макар и основано в Хага, в този момент студиото се намира в Ротердам. Какъв фактор е градът, в случай че Холандия е толкоз добре обвързвана страна?

" Енергията на огромния град продължава да основава подтекст за експертите в изобретателните компании, само че, несъмнено, всеки би трябвало да знае, че балонът, който се основава към несъмнено място, не е единствената действителност. Най-голямото предимство на огромния град е, че се случват нови неща и те бързо се завъртат към теб. От друга страна, последните две години ни научиха, че положителната работа може да се свърши без значение от местоположението - тъй че тази парадигма въпреки всичко се промени до известна степен. "
Лиза Енебис е част от интернационалния симпозиум на МЕЛБА, дружно с Матеуш Махалски от Полша, Холи Перейра от Ирландия, дуото GUNIA Project от Украйна, Ели Гутиерес от Испания. Събитието включва и обичайна галерия " Преглед на българския дизайн ", която отваря на 3 ноември в КО-ОП и е с присъединяване на Яна Юнакова, Люба Асадурова, Рая Стефанова, Милен Радев, Николета Носовска, Дани Йорданова, Нева Балникова, Димитър Станков, Мария Жекова. От 4 ноември може да се види и pop-up галерия с артикули на графичната дизайнерка Михаела Ангелова в изложба ПОРТ А на ул. " Триадица " 5. Повече на. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР