Лиз Тръс обяви, че се оттегля като лидер на Консервативната

...
Лиз Тръс обяви, че се оттегля като лидер на Консервативната
Коментари Харесай

Лиз Тръс издържа само 45 дни като премиер на Великобритания

Лиз Тръс разгласи, че се отдръпва като водач на Консервативната партия и от поста министър-председател на Англия. По този метод тя се трансформира в най-краткро управлявалият министър председател на страната - едвам 45 дни. Тя разгласи решението си на конференция пред " Даунинг стрийт " 10, след ден, в който организира среща с редица съпартийци и голяма част от депутатите й се оповестиха срещу нея.

Краткият интервал на власт акцентира извънредно тежките няколко седмици за локалната стопанска система, като първият проект за понижаване на налозите и увеличение на държавните разходи докара до уволнението на финансовия министър Куази Куартенг, с който Тръс има обща книга на икономическа тема. Последва противоположен завой, като така наречен " мини-бюджет " беше зарязан, откакто Джереми Хънт пое поста на финансов министър.

До през вчерашния ден Тръс твърдеше, че не е подготвена да напусне поста си и желае да извърши мандата, който е получила. След последните няколко дни, които бяха изпълнени със разногласия и противоречие обаче, тя промени позицията си. " Признавам, че не мога да извършвам мандата, за който бях определен от Консервативната партия ", съобщи тя по време на конференцията, представена от BBC.
Реклама
Решаващ за ориста на Тръс се оказа вчерашния ден, когато гневът на законодателите набъбна, откакто гласуването ва закона за фракинга за шистов газ провокира безпорядък в Народното събрание. Практика, която Тръс искаше да възобнови, обичайно не е подкрепяна от партията й, което докара до още претенции за нейното овакантяване.

Вчера оставка подаде министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман, която не пропусна опцията да подлага на критика нерешителността на премиера. " Да се преструваме, че не сме създали неточности, да продължаваме по този начин, като че ли всички не виждат, че сме ги създали, и да се надяваме, че нещата вълшебен ще се оправят, не е сериозна политика ", написа Брейвърман.

Изборите за нов водач на Консервативната партия ще се проведат другата седмица. Новият водач на торите ще наследи и Тръс на поста, като тя ще резервира позицията си до тогава.

Въпросът е дали Консервативната партия може да се сплоти към нов водач и дали партията може да избегне парламентарни избори. През октомври Англия ще има трети министър председател за годината. Това е невиждана обстановка и невиждана рецесия в английската политика, разяснява BBC.
Реклама
Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър и други опозиционни партии приканиха за незабавни общи избори след речта на Тръс. " Англия не може да си разреши хаоса на торите ", написа той в Twitter. " Моето лейбъристко държавно управление ще обезпечи нужната непоклатимост и водачество. За нашата стопанска система. За напредък. За работещи хора. Общи избори, в този момент ", добавя той. Партията му се радва на сериозна преднина в изследванията все още, като задаващата се неустановеност към идващия водач най-вероятно ще способства за в допълнение увеличение на преднината.

Изборът на нов ръководител на торите ще бъде извънредно сложен, счита ръководителят на комитета 1922 сър Греъм Брейди. Според него членовете на партията ще имат опцията да гласоподават за правоприемник на Тръс, тъй като едва ли ще има обединяване към един претендент. Комитетът в действителност е парламентарната група на Консервативната партия в Камарата на общините на Обединеното кралство.

Фаворит за заместничество на поста все още наподобява министърът на финансите от кабинета на Борис Джонсън Риши Сунак. Той беше определен от консервативните депутати на предните лидерски избори, само че членовете на партията тогава избраха Лис Тръс пред него. Хънт към този момент съобщи, че няма да взе участие в конкуренцията за лидерската позиция.
Свързани публикации Противоречиви сигнали на Bank of England доведоха до още безпорядък на английските пазари 13 октомври 2022, 11:47 Европейската политическа общественост - билет за преддверието на Европейски Съюз, само че не и ключ за входната врата 6 октомври 2022, 14:03 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР