Ливърпул остана единственият тим във Висшата лига на Англия със

...
Ливърпул остана единственият тим във Висшата лига на Англия със
Коментари Харесай

Ливърпул удари прясно анфийлдско клеймо на Арсенал

Ливърпул остана единственият отбор във Висшата лига на Англия със 100-процентов точков актив след 3-ия кръг, в който нанесе проваляне на Арсенал с 3:1. Два гола за триумфа осъществя огромният ас на мърсисайдци Мохамед Салах, който по табиет санкционира "топчиите ", когато те дойдат на "Анфийлд ". Иначе Жоел Матип беше индивидът, който откри резултата в края на първата част, а за лондончани в заключителните минути прецизен беше Лукас Торейра.

Това бе първо проваляне за отбора на Унай Емери, който беше натрупал две победи в първите си два мача. Испанският експерт пое прочут риск с включването на рекордната покупка Никола Пепе като титуляр за първи път след прехвърлянето му, а котдивоарецът пропусна може би най-чистата опция за своя отбор при резултат 0:0. За следващ мач пък Ливърпул не влезе на висока предавка в собствен мач, само че с течение на времето усъвършенства представянето си и справедливо завоюва. Отборът на Юрген Клоп се намира в серия от 4 поредни триумфа над "артилеристите " на Анфийлд, като головата разлика в тях е 15:3.

Двубоят умерено можеше да тръгне в радикално противоположна светлина, в случай че Арсенал не се бе провалил в значителен брой изключителни чисти голови обстановки. Първата от тях пристигна още в 11-ата минута, когато неприятна връзка сред вратаря Адриан и Ван Дайк принуди първия да излиза отвън наказателното си поле и да чисти топката. Тя отиде право у Пиер-Емерик Обамеянг, който овладя на гърди и опита прехвърлящ удар, прелетял настрана около десния дирек.

Ливърпул пък можеше да открие в 20-ата минута след доста зле ориентиран пас на Дани Себайос, който беше пресиран край тъчлинията. Топката попадна у Садио Мане към точката на дузпата, но сенегалецът стреля право в ръцете на Бернд Лено.

Последва идващия мощен за Арсенал интервал. В 31-ата минута Никола Пепе беше на сантиметри от това да осъществя гръмък гол с изстрел от към 18-19 метра. Фалцът на топката я води надалеч от вратаря Адриан, само че и от неверната страна на десния дирек.

Три минути по-късно Котдивоарецът профука най-чистата допустима обстановка пред Арсенал. Капитанът на Ливърпул Джордан Хендерсън подцени една избита топка след ъглов удар за своя отбор и не очакваше Пепе да го нападна до централния кръг. Крилото лиши кълбото и остана единствено против Андрю Робъртсън. Рекордната покупка с финес финтира шотландеца и се зае да пробива очи в очи с вратаря. В наказателното поле нервите на Пепе очевидно не устояха, тъй като той нанесе извънредно болнав шут, който елементарно беше отразен от Адриан.

В края на полувремето Ливърпул съумя да открие след ъглов удар отдясно по офанзивата. Александър-Арнолд блесна с чудесна асистенция, насочвайки центрирането към границата на вратарското поле. Там Жоел Матип надигра Сократис във въздуха и от 5-6 метра разстреля Лено – 1:0.

Второто полувреме стартира по допустимо най-лошия метод за лондончани. Не бяха минали и две минути от неговото начало, когато съществено изостаналият в пеналта Давид Луис задържа за фланелката Мохамед Салах. Съдията Антъни Тейлър уточни бялата точка и пострадалият египтянин беше безмилостен с изстрел под дясната сглобка – 2:0.

Единадесет минути по-късно всичко стана кристално ясно, а Салах осъществя за повторно в мача. Той получи дълъг пас по земя от Джорджинио Вайналдум по десния фланг и финтира с голяма лекост излезлия отвън позиция Давид Луис. Оттам нататък за офанзивния състезател беше доста елементарно да пробие до наказателното поле и да порази задачата с изстрел в долния десен ъгъл – 3:0.

Оттук до края на срещата тя несъмнено се доиграваше, а Арсенал заслужава похвали, че до края не престана да нападна в опит да означи най-малко почетен гол. Той пристигна в 85-ата минута, когато резервата Лукас Торейра с изстрел от 10 метра откри долния ляв ъгъл зад Адриан.

-----

Най-интересното минута по минута:

90+4' - КРАЙ НА МАЧА.

85' - ГОЛ ЗА АРСЕНАЛ - 3:1! Лукас Торейра съумя да върне едно попадение. Ливърпул на няколко пъти не съумя да почисти сполучливо топката надалеч от пеналта и в един момент Обамеянг получи отляво в пеналта. Габонецът изчака включването на Торейра и го откри към точката на дузпата. Хендерсън блокира първия шут на уругваеца, а топката се оплете в краката му, което даде на Торейра втори късмет и този път той беше акуратен с изстрел в долния ляв ъгъл.



75' - Арсенал се пробва да не пада духом макар тежкия резултат. Момчетата на Унай Емери пробват да нападат непрекъснато в опит да стигнат най-малко до един гол. В същото време Ливърпул се усеща удобно да изчаква мига си за някои от своите маркови контраатаки.

64' - Давид Луис постепенно се трансформира в антигерой с пропуск пред вратата на Адриан. Арсенал стигна до ъглов удар отдясно по офанзивата си, а на първа греда Начо Монреал скочи и продължи придвижването на топката към вратарското поле. Там Луис изскочи от втора позиция и срещна топката с тяло, до момента в който се опитваше да я ритне с крайник.

61' - Нова неточност на Арсенал при изнасянето на топката и триото на Ливърпул незабавно реагира. Салах лиши топката и я продължи напред за Мане, който пък подаде през краката на Сократис за Фирмино. Бразилецът опита шут от границата на наказателното поле, който спря в ръцете на Лено.

59' - ГОЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ - 3:0! И още веднъж Салах! Вайналдум провежда контраофанзива с един-единствен пас надясно за Салах. Давид Луис излезе от позиция, с цел да затвори египтянина и един финт по-късно към този момент беше зад тила на звездата на домакините. Салах без проблем завладя терена пред себе си, влезе в наказателното поле и с смъртоносен шут по диагонала матира Лено.



48' - ГОЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ - 2:0! Салах е безупречен от бялата точка! Египтянинът не даде никакъв късмет на Лено с изстрел право под дясната сглобка.



47' - ДУЗПА ЗА ЛИВЪРПУЛ! Безумна интервенция от Давид Луис, който дръпна Салах за фланелката в наказателното поле тъкмо пред очите на рефера. Нямаше никакъв спор в отсъждането на Антъни Тейлър.

46'- НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. Футболистите на Арсенал възобновиха дейностите от центъра. Без смени на този стадий.



45+3' - КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ.

45+1' - Пропуск от Мане! Отново корнер отдясно по офанзивата на "червените " сътвори проблеми за топчиите. Александър-Арнолд центрира безукорно, този път към близката греда, където Мане беше напълно самичък. Сенегалецът стреля мощно с глава, а Лено единствено изгледа по какъв начин кълбото минава на сантиметри над гредата.

45+1' - Защитата на Арсенал беше напът да се провали грандиозно. Садио Мане някак съумя да се пребори с Давид Луис и да чукне топката зад тила му. Мохамед Салах се беше засилил към топката напълно самичък против вратаря, само че в сетния момент Гендузи почисти в ъглов удар.

41' - ГОЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ - 1:0! Жоел Матип бележи с глава след центриране от ъглов удар на Трент Александър-Арнолд! Десният бек насочи центрирането си към далечната греда, където четирима разнообразни играчи пробваха да играят с топката, а Матип завоюва дуела със Сократис и с глава стреля в горния десен ъгъл.



40' - Пропуск на Мохамед Салах! Египтянинът получи топката с тил към вратата в наказателното поле, само че въпреки всичко откри метод да се извърти и нанесе шут от въздуха. Кълбото мина около плонжа на Лено и профуча на половин метър около десния дирек.

34' - Какъв късмет пред Арсенал, Никола Пепе се провали самичък против вратаря! Всичко стартира след подценяване от страна на Хендерсън, който смяташе, че е без конкуренция за изчистената топка след ъглов удар. Пепе го изненада и му лиши, което го остави на центъра и единствено с Робъртсън против себе си. Котдивоарецът се оправи с шотландеца и се озова самичък против Адриан, само че стреля извънредно едва по земя и испанецът отрази. Впоследствие Хендерсън към този момент се върна и попречи на Обамеянг да опита добавка.

32' - Моментален отговор от Ливърпул. Капитанът Джордан Хендерсън опита подъл шут от отдалеченост, който рикошира в бранител на Арсенал и съществено заблуди Бернд Лено. Топката мина на десетина сантиметра над лявата сглобка на вратата.

31' - Това беше надалеч по-опасно от Пепе! Котдивоарецът получи топката пред дъгата след бърза акция по левия фланг за "артилеристите ". Той си настройки кълбото на левия крайник и шутира с доста фалц в търсене на далечния ъгъл, като сантиметри го разделиха от това да се разпише.

20' - Първа 100-процентова опция за Ливърпул! Арсенал се огъна под пресата на "червените ", които притиснаха противника до ъгловото знаменце. Дани Себайос опитва опасен пас към наказателното поле, който попадна право у Садио Мане. Сенегалецът обаче не насочи най-качествения вероятен шут по диагонала, което улесни Бернд Лено при улавянето.

19' - Опит за контраофанзива на Арсенал през центъра приключи с болнав шут на Пепе от отдалеченост. Право в ръцете на Адриан, който улови без проблеми.

11' - Огромен пропуск за Арсенал! Пасът за Никола Пепе беше прекомерно мощен, само че Върджил ван Дайк и Адриан не се схванаха. Вратарят напусна наказателното поле, с цел да чисти и изпрати топката право в краката на Обамеянг. Топреализаторът на "топчиите " от предишния сезон овладя сложната топка и опита прехвърлящ удар, който обаче мина настрана около десния дирек.

2' - Ливърпул провежда първата си рискова офанзива в мача. Робъртсън прекоси половината на Арсенал по фланга отляво и центрира ниско по тревта. Роберто Фирмино изскочи зад тила на Сократис при далечната греда, но 2-3 крачки не стигнаха на бразилеца да нанесе изстрел.

1' - НАЧАЛО НА МАЧА. Първият удар по топката беше за домакините от Ливърпул.

-----

ЛИВЪРПУЛ – АРСЕНАЛ 3:1

1:0 Жоел Матип 41'

2:0 Мохамед Салах 48'-д.

3:0 Мохамед Салах 59'

3:1 Лукас Торейра 85'

Ливърпул (4-3-3): Адриан – Трент Александър-Арнолд, Жоел Матип, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън – Джордан Хендерсън /к/, Фабиньо, Джорджинио Вайналдум (69' - Джеймс Милнър) – Мохамед Салах, Роберто Фирмино, Садио Мане (77' - Алекс Окслейд-Чембърлейн);

Мениджър: Юрген Клоп.

Арсенал (4-3-3): Бернд Лено – Ейнсли Мейтланд-Найлс, Давид Луис, Сократис Папастатопулос, Начо Монреал – Матео Гендузи, Гранит Джака /к/, Джоузеф Уилък (81' - Александър Лаказет) – Никола Пепе, Пиер-Емерик Обамеянг, Дани Себайос (61' - Лукас Торейра);

Мениджър: Унай Емери.

Стадион: „ Анфийлд”

Главен арбитър: Антъни Тейлър
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР