Ливърпул изпълни мисията си и подсигури четвъртото място в крайното

...
Ливърпул изпълни мисията си и подсигури четвъртото място в крайното
Коментари Харесай

Ливърпул подсигури топ 4, а Мо Салах строши рекорд

Ливърпул извърши задачата си и подсигури четвъртото място в крайното класиране на Висшата лига с безапелационна победа над Брайтън във финалния 38-и кръг за сезон 2017/2018. Момчетата на Юрген Клоп завоюва с 4:0 над „ чайките”, а Мохамед Салах публично усъвършенства върха за най-вече голове в границите на един сезон, откогато шампионата на Англия се реформира през 1992/1993. Египтянинът беше прецизен единствено един път, само че това бе задоволително, тъй като попадението бе под номер 32 (и 44-о за целия сезон) и му разреши да изпревари досегашните водачи Алън Шиърър, Луис Суарес и Кристиано Роналдо (всичките с по 31).

Мениджърът на „ червените” подходи по много нападателен метод при избора си на титуляри. Садио Мане, за чието здравословно положение се спекулираше през седмицата, започва номинално като част от триото вътрешни халфове в центъра на терена, а Доминик Соланке си партнираше с Мохамед Салах и Роберто Фирмино в предни позиции. Всъщност Мане през множеството време играеше на нормалната си позиция по левия фланг, а групировката приличаше повече на 4-4-1-1, в сравнение с нормалното 4-3-3.

Домакините се постараха да започват много динамично. Още в 5-ата минута Роберто Фирмино напредна рисково към дъгата и нанесе тежък шут, който бе блокиран самоотвержено от бранител. Само мигове по-късно Шейн Дъфи позволи грандиозна неточност при опит да върне топката от фланга към вратаря Матю Райън. Подаването се получи безпределно късо, а Соланке мигновено подгони топката. Райън избави обстановката, защото не стоеше на голлинията, а бързо съкрати дистанцията до играча на Ливърпул, който даже не видя, че Фирмино беше непокрит при точката на дузпата.

В 18-ата минута реферът Кевин Френд несъмнено ощети Ливърпул, като не отсъди дузпа против Салах. Египтянинът получи топката в наказателното поле и я чукна поокрай Дъфи, който посегна и фаулира звездата на „ червените”. Реферът обаче с безапелационен жест сподели, че ще остави играта да продължи.

Секунди по-късно Садио Мане опропасти невероятна офанзива. Соланке се пребори мъжки за топката към централния кръг и с прекрасен пас изведе Мане отдясно в наказателното поле. Засада нямаше, а и Фирмино беше непокрит пред вратарското поле. Садио Мане реши да приключва самичък и стреля доста зле – право в тялото на Райън.

В 26-ата минута Ливърпул най-накрая оползотвори страхотния си напън. Трент Александър-Арнолд нетипично за себе си се включи през центъра и с пас по тревата откри чакащия към дъгата Соланке. Той технично чукна напред за Мо Салах, който не се забави и стреля от придвижване от точката на дузпата. Кълбото мина през краката на Дъфи и не остави шансове за вратаря Матю Райън – 1:0.

Нещата не станаха по-леки за Брайтън, а в 30-ата минута Ливърпул направи фрапантен пропуск само поради желанието на тима да помогне на Мо Салах за златната обувка. Играчите на Юрген Клоп завоюваха топката в центъра на терена, а Фирмино с съвършен пас изведе Садио Мане самичък против вратаря. Отдясно на сенегалеца незабавно дотича и Салах, по тази причина Мане реши да чукне към него в последния момент. Двамата обаче се бяха доближили доста един до различен и плонжът на Райън отрази първия шут на Салах. Египтянинът незабавно опита добавка, при която Дъфи почисти от голлинията.

Ливърпул имаше още няколко страхотни шанса да означи втори гол, а той падна чак в 40-ата минута. Мърсисайдци извършиха корнер, като първичното центриране на Салах от левия фланг беше изчистено. Топката се върна в него, а той пусна към Андрю Робъртсън, който на свй ред я подвигна, този път към далечната греда. Деян Ловрен налетя от втора позиция и с глава разстреля вратаря – 2:0.

Началото на втората част дефинитивно постави точка на всякаква конспирация. В 53-ата минута Ливърпул потегли на контраофанзива от личното си наказателно поле, като дейностите минаха през Фирмино и след това Мо Салах. Египтянинът избегна два шпагата, с цел да продължи да тича към дъгата и даде асистенция вдясно за Соланке. 20-годишният англичанин приключи офанзивата по страховит метод, забивайки топката под лявата сглобка за първия си турнирен гол с екипа на „ червените” – 3:0.

Пет минути по-късно Фирмино пропиля необикновен късмет да се запише измежду голмайсторите. Салах проби отдясно и даде убийствена топка по земя към точката на дузпата, Люис Дънк не съумя да я пресече и с шпагата си на процедура остави Фирмино самичък против Матю Райън. Последният резервира самообладание и по страховит метод отрази изстрела, който другояче влиташе под гредата.

До края мачът несъмнено се доиграваше, само че пък Ливърпул откри метод да вкара и четвърти гол. Той падна в 85-ата минута, когато две от запасите – Адам Лалана и Дани Ингс взаимодействаха отлично по левия фланг. Лалана изведе Ингс на скорост и последният центрира доста остро към вратраското поле. Там бранител почисти несретно и кълбото отиде при Андрю Робъртсън, който с левачката стреля мощно по диагонала елиминирайки и вратаря, и върналия се на голлинията Люис Дънк – 4:0.

Така в крайното класиране Ливърпул събра 75 точки и остана на 2 зад третия Тотнъм, който реализира трагична победа с 5:4 над Лестър Сити. Петият Челси загуби от Нюкасъл с 0:3 и остана със 70 пункта. Брайтън финишира 15-и с 40 точки.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР