Ливанската шиитска групировка Хизбула заяви, че в събота е изстреляла

...
Ливанската шиитска групировка Хизбула заяви, че в събота е изстреляла
Коментари Харесай

„Хизбула“ изстреля десетки ракети срещу Израел в отговор на атака с дрон в Ливан

Ливанската шиитска формация " Хизбула " съобщи, че в събота е изстреляла десетки ракети по северния израелски кибуц Дафна в отговор на израелски въздушен удар с дрон, при който по-рано денем бяха ранени няколко души, съобщи Асошиейтед прес.

" Хизбула " предприе офанзивата с ракети " Катюша " няколко часа откакто израелски дрон удари кола в южното ливанско село Бурдж ал Мулук.

Националната новинарска организация на Ливан (ННА) заяви, че парчета от взривилия се дрон са ранили няколко цивилни, в това число и деца.

Израелската войска съобщи, че в събота е имало три обстрела от ливанска територия против Северен Израел. Засечени общо 45 снаряда, като част от тях са били прехванати, а други са паднали на празни площи. Въпреки че няма ранени, вследствие на обстрела на Голанските възвишения са избухнали няколко пожара, добавя израелската войска.

Междувременно палестинската ислямистка формация " Хамас " сподели, че е изстреляла от ливанска територия ракети, ориентирани към израелски боен пост в северното село Шомера в отговор на " ционистките кланета " в линията Газа. През последните няколко месеца бойци на " Хамас " правиха сходни офанзиви от Ливан, само че сходни удари остават необичайност, отбелязва АП.

По-късно ННА заяви, че тази нощ израелската войска е нанесла въздушен удар по оръжеен склад южното ливанско крайбрежно село Адлун. Ударът е провокирал серия от детонации, траяли повече от час, като парчета от взривените оръжия са нанесли провали и в прилежащи селища. Трима души са били леко ранени в близкото село Хараиб, добавя ННА. Ливанската осведомителна организация не оповести спомагателни детайлности за склада, само че там евентуално е имало оръжия на " Хизбула ", отбелязва АП.

В петък " Хизбула " съобщи, че за първи път е изстреляла ракети по три села в Северен Израел в отговор на удар, при който предходната вечер са починали няколко души, напомня АП.

" Хизбула " стартира да изстрелва ракети против Израел малко след офанзивата на " Хамас " против Южен Израел на 7 октомври. Подкрепяната от Иран шиитска формация споделя, че по този метод желае да отслаби израелския боен напън върху линията Газа. Размяната на огън удари доведоха до разселването на десетки хиляди хора в Израел и Ливан.

От октомври до момента при израелските въздушни удари в Ливан са убити повече от 450 души, най-вече членове на " Хизбула ", само че измежду жертвите има и към 90 цивилни. От израелска страна са убити 21 бойци и 13 цивилни, обобщава АП.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР