Ливанската шиитска групировка Хизбула обяви, че е започнала да унищожава

...
Ливанската шиитска групировка Хизбула обяви, че е започнала да унищожава
Коментари Харесай

Хизбула съобщи, че унищожава израелски камери за наблюдение по ливанската граница

Ливанската шиитска формация " Хизбула " разгласи, че е почнала да унищожава камери за наблюдаване на няколко поста на израелската войска по продължение на ливанската граница, съобщи Асошиейтед прес, на фона на възходящо напрежение след избухналата на 7 октомври война сред " Хамас " и Израел.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 450
Медийното поделение на " Хизбула " пусна видеозапис, показващ по какъв начин снайперисти унищожават камери за наблюдаване, сложени на пет точки по ливанско-израелската граница, включително една пред израелския граничен град Метула.

Въоръжената формация цели да попречи на израелската войска да наблюдава придвижванията от ливанската страна на границата поради продължаващата от дни замяна на огъня, при която от ливанска страна бяха убити минимум седем души, в това число бойци на " Хизбула ".

От 7 октомври насам, когато радикалното палестинско придвижване " Хамас " предприе нахлуване против Южен Израел и умъртви над 1400 израелски цивилни и военни, напрежението по границата сред Израел и Ливан непрекъснато се повишава, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Терористите от " Хизбула " изстрелват противотанкови ракети по позиции на израелската войска, а израелските военни подлагат на обстрел ливански гранични региони. Израел и " Хизбула " са върли врагове, които през лятото на 2006 година водиха война, траяла месец и приключила без победител. Тел Авив счита проиранската военизирана шиитска формация за най-сериозната непосредствена опасност за сигурността си, като прави оценка въоръжението на " Хизбула " на към 150 000 ракети и снаряди, чиято цел е Израел.

Съществуват опасения, че подкрепяната от Иран авторитетна формация " Хизбула " може да се намеси във войната с Израел, отбелязва АП, като напомня, че по-рано този месец президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е предизвестил страни от Близкия изток със стратегически позиции да не се намесват в спора и е изпратил американски бойни кораби в района, засвидетелствайки цялостна поддръжка на Израел.

Ливанският народен представител Хасан Фадлала, който е член на " Хизбула ", сподели през вчерашния ден, че групировката е в подготвеност за всевъзможни разновидности, като добави: " Ние не желаеме да разкриваме какъв ще е идващият ни ход ". Той сподели също, че идващият ход на " Хизбула " " ще зависи от това какво се случва в Газа ".

Министърът на външните работи на Франция Катрин Колона дойде в ливанската столица Бейрут, където е възнамерявала срещи с локални представители, с цел да разиска напрежението по границата. Служебният министър председател на Ливан Наджиб Микати съобщи, че политически парализираното държавно управление на страната се мъчи да намали напрежението по южната граница с Израел и да предотврати въвличането на дребната страна в нова война. По-рано през днешния ден израелската войска подреди на поданици на 28 селища наоколо до ливанската граница да се изтеглят. Армейската заповед се отнася за територия с широчина от два километра във вътрешността от граничната линия.

" Хизбула " разгласи, че обстрелът ѝ по Израел е предизвестие и не значи, че групировката е решила да стартира война.

Световната здравна организация сподели през днешния ден, че е изпратила две колета с медицински консумативи в Бейрут като подготовка за вероятно повишение на напрежението по ливанско-израелската граница.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР