Ливан ще приеме нов официален обменен курс от 15 000

...
Ливан ще приеме нов официален обменен курс от 15 000
Коментари Харесай

Криза! Ливан девалвира валутата си с 90 на сто на 1 февруари

Ливан ще одобри нов формален обменен курс от 15 000 лири за един щатски $ от на следващия ден (1 февруари), сподели шефът на централната банка на страната Риад Саламех, представен от Ройтерс, оповестява Българска телеграфна агенция.

Това е обезценка с 90 на 100 по отношение на настоящия формален курс, който е неизменен от 25 години.

Промяната от остарелия курс от 1507 ливански лири до 15 000 лири към момента е надалеч от паралелния " сив " пазар, където лирата доближи през днешния ден до курс от 57 000 лири за $.

Промяната ще важи за банките, съобщи Саламех, и това ще докара до понижаване на личния капитал на институциите, които са в основата на финансовия провал, настъпил в страната през 2019 година.

Анализаторите чакат смяната да има по-слабо въздействие върху по-широката стопанска система, която от ден на ден се " доларизира " и където по-голямата част от покупко-продажбите се реализират съгласно курса на паралелния пазар.

Ливанската лира е изгубила към 97 на 100 от цената си, откогато стартира да се обезценява по отношение на $ през 2019 година.

Саламех съобщи, че смяната на курса до 15 000 лири за $ е стъпка към унифицирането на многочислените валутни курсове в страната в сходство с проекто-споразумението с Международния валутен фонд (МВФ) предходната година и изискванията в него за деблокиране на избавителен проект от 3 милиарда $.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР