Ливан е в тридневен траур от днес след мощната експлозия

...
Ливан е в тридневен траур от днес след мощната експлозия
Коментари Харесай

Камера засне страшния взрив в Бейрут, разрушенията са чудовищни

 Ливан е в тридневен печал от през днешния ден след мощната детонация в столицата Бейрут, при която починаха минимум 100 души, а над 4 000 са ранени. Целият град беше разтресен от гърмежа, провокирал безпорядък и суматоха. 

Пристанището на Бейрут е разтърсено от първа детонация. Скоро следва втора, доста по-мощна, която мнозина съпоставят по мащаби с такава от атомна бомба. Взривът е усетен чак в Кипър, чиито крайбрежия се намират на към 200 км от Бейрут. Взривната вълна провокира безпорядък и суматоха в ливанската столица и опустошава пристанището и близките квартали.

Причина за мощната детонация е иззет товар амониева селитра. 2 700 тона от това вещество били съхранявани от 6 години в склад на пристанището. В епицентъра на гърмежа гледката е апокалиптична.

" Виждал съм война, снимал съм война. През 2006 година я видях в Южен Ливан. 30 дни бяха нужни за същото опустошение. Сега го имаме единствено след една детонация. Това е злополука, в никакъв случай не съм виждал сходно нещо ", съобщи режисьорът Филип Арактинги.

Търговските контейнери наподобяват на смачкани консерви, коли и камиони са овъглени, а по земята са разпръснати парчета от разрушените здания. Ливанският министър-председател даде обещание, че виновните за тази злополука ще бъдат осъдени. И сега не престават напъните за избавяне на ранените и търсене на починали под отломките. Вече претрупаните поради пандемията от ковид лечебни заведения в Бейрут изнемогват от хилядите потърпевши.

От взривната вълна е потърпевша и постройката на българското посолство в Бейрут, само че за благополучие няма потърпевши.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР