Ливан е на ръба преди очакваната петъчна реч на лидера

...
Ливан е на ръба преди очакваната петъчна реч на лидера
Коментари Харесай

„Това е моментът за Насрала“: Шефът на Хизбула ще обяви ли война на Израел?

Ливан е на ръба преди предстоящата петъчна тирада на водача на Хизбула Сайед Хасан Насрала за войната на Израел против Газа, която поданици и специалисти се притесняват, че може да разпали района напрежение, в случай че той даде обещание да ескалира офанзивите против Израел.

Боевете сред Хизбула и Израел ескалираха по продължение на тяхната напрегната граница през последните седмици. Ливанската въоръжена формация твърди, че е изгубила 47 бойци, до момента в който Израел твърди, че шестима нейни бойци са били убити. Най-малко шестима цивилни също са убити.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Пропалестинските израелци са изправени пред закани, само че дават обещание да продължат да се борят за мир Израелската войска среща гневна опозиция „ пред портите на град Газа “ „ Ние сме от вярната страна на историята “: растящата омраза на Селтик за Палестина Войната Израел-Хамас: Списък с основни събития, ден 27 завършек на списъка

Някои обаче считат, че Насрала може да приготвя своите гласоподаватели в Южен Ливан за засилен спор, макар че мнозина се тормозят, че една война може да преобърне живота им, както се случи в предишното.

Южен Ливан исторически е страдал доста повече от израелската експанзия, в сравнение с всеки различен район в страната – включително траялата 15 години окупация от Израел сред 1985 и 2000 година

„ Дори измежду поддръжниците [на Насрала] има хора, които считат, че [югът] постоянно е воювал с Израел [в миналото] и че тъкмо в този момент … не сме подготвени за война “, сподели Мохамад, гражданин на Юг Ливан, който не разкри фамилното си име от боязън, че откровеното говорене за Хизбула може да навреди на прехраната му.

Насилието сред Израел и Хизбула избухна малко откакто Хамас предприе изненадваща офанзива против израелски военни постове и цивилни на 7 октомври. Около 1400 души бяха убити, съгласно израелски публични лица.

Израел отвърна на удара, като бомбардира безмилостно Газа и извърши сухопътни нашествия. Министерството на здравеопазването на Газа споделя, че повече от 8000 палестинци са били убити, в това число повече от 3000 деца. Много други умират от задушаващата блокада на Израел, която съгласно няколко правни специалисти е военно закононарушение съгласно интернационалното право. След 7 октомври Израел изцяло блокира влизането на храна, гориво, медикаменти и други съществени доставки в Газа. Въпреки че през последните дни някои камиони с филантропична помощ, пренасящи храна и медикаменти, бяха позволени през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа с Египет, Израел към момента не позволява гориво в анклава, парализирайки лечебните заведения, които се нуждаят от електричество, с цел да работят с животоспасяващи машини.

Въпреки възходящите апели за преустановяване на огъня, Израел съобщи, че няма да спре да нападна Газа, до момента в който не изкорени Хамас, който образува по този начин наречената „ ос на опозиция “ с Хизбула, други шиитски въоръжени групи в района и техния спонсор Иран.

Но Насрала може да предизвести Израел да преразгледа задачата си, споделиха анализатори.

„ Вярвам, че Хизбула … гледа на този спор като на екзистенциален “, сподели Моханад Хаге Али, специалист по Ливан от Близкоизточния център Карнеги. „ Те считат, че в случай че Израел успее да извърши задачите си за премахване на Хамас в Ивицата Газа, тогава ще се извърнат и ще се оправят с това, което считат за опасност от Хизбула. “

Сърца и мозъци

Хизбула се бори да си върне поддръжката от по-широкия сунитски арабски свят, откакто се намеси в Сирия, с цел да избави президента Башар ал-Асад, съдружник, който принадлежи към издънка на шиитския ислям.

Ал-Асад разреши на ирански оръжия и артикули да преминат през неговата територия, с цел да стигнат до Хизбула в Ливан. И по време на разгара на войната Хизбула обсажда и гладува цивилни, които се опълчват на сирийския режим.

Участието на Хизбула разсея изказванието ѝ, че нейните оръжия са употребявани извънредно за отбрана против израелска експанзия. Но в този момент Насрала може да види рецесията в Газа като опция да поправи имиджа си.

„ Това е моментът на Насрала “, сподели Хаге Али пред Ал Джазира.

„ Милиони араби ще гледат речта му по целия свят. Те ще слушат единствения водач в района, който е кадърен да приказва с гнева и отчаянието им, като им каже, че ще работи и ще поддържа палестинците в Газа, които са изправени пред екзистенциална опасност от експулсиране. “

Други ливански сунитски бойци към този момент си сътрудничат с Хизбула за ориентиране към Израел.

Мохамад, жителят на Южен Ливан, вярваше, че доста повече сунитски мюсюлмани ще поддържат Хизбула, в случай че борбата й с Израел се ускори.

„ Всичко, което се случи в Сирия, беше забравено единствено за няколко дни [след началото на войната в Газа] “, сподели той пред Ал Джазира.

Много очакване

Въпреки безпокойството на жителите на Ливан, палестинските бежанци в страната споделиха, че биха желали Хизбула да ускори офанзивите против Израел, което Насрала може да позволи по време на речта си.

Ахед Бахр, член на палестинска политическа партия в Ливан, сподели пред Ал Джазира, че се надява изображенията на мъртви деца от Газа да принудят „ оста на съпротивата “ да ескалира против Израел от голям брой фронтове, в това число Ливан.

„ Това е опцията най-сетне да освободим Палестина “, сподели той от Сабра и Шатила, два квартала, които са дом на бежански лагер в столицата на Ливан Бейрут. „ Арабските народи най-сетне могат да оказват помощ на Палестина, само че множеството не вършат нищо. “

Така че Хизбула и нейните съдружници ще засилят ли офанзивите против Израел?

Смята се, че подкрепяните от Иран бойци в Сирия и Ирак са виновни за изстрелването на няколко ракети и безпилотни летателни апарати против активи и личен състав на Съединени американски щати в района. Атаките наподобява са като възмездие за американската поддръжка за офанзивите на Израел против Газа.

Въпреки че няма погубен американски военнослужещ, Вашингтон отговори с въздушни удари против бойци покрай сирийско-иракската граница. Съединени американски щати също предизвестиха Хизбула да не ескалира офанзивите против Израел.

Вместо да отговори, Насрала мълчи три седмици. До в този момент.

„ Просто се усеща, че идва значимо решение от „ оста на съпротивата “, сподели Мохамад. „ Това решение може да пристигна в петък. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР