Литва затвори още два гранични пункта с Беларус, като поясни,

...
Литва затвори още два гранични пункта с Беларус, като поясни,
Коментари Харесай

Литва затвори още два гранични пункта на границата си с Беларус

Литва затвори още два гранични пункта с Беларус, като разясни, че има закани за литовската национална сигурност, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Предприехме ограничения за ограничение на придвижването на хора, артикули и транспортни средства - четири от шестте гранични пункта с Беларус са към този момент затворени ", съобщи вътрешната министърка Агне Билотайте.

Миналата година Литва затвори два пропускателни пункта на границата си с Беларус, напомня Агенция Франс Прес.

Съседството с Русия, " която предприе военна експанзия против Украйна, и със съдружника ѝ Беларус, чийто недемократичен режим употребява мигранти като средство за политически напън върху Литва, ни задължава да вземем спомагателни ограничения в областта на сигурността ", сподели още литовската министърка. Според Билотайте разследващите служби на Беларус и Русия ускоряват интензивността си на територията на Литва.

Остават отворени два пропускателни пункта на границата на Литва с Беларус, само че на тях ще бъдат въведени нови ограничавания за прекосяването на пешеходци и велосипедисти. 

По данни на литовската гранична работа близо 390 хиляди беларуски жители са прекосили беларуско-литовската граница през предходната година, което е с към 50% повече, в сравнение с през 2022 година Според граничната работа множеството от тях са имали документи за пътешестване в Европейски Съюз, издадени от Полша.

Отношенията сред Вилнюс и Минск се утежниха след беларуските президентски избори през 2020 година, на които президентът Александър Лукашенко си завоюва нов мандат. След изборите Литва даде леговище на беларуската опозиционерка Светлана Тихановска, която беше съперница на Лукашенко на изборите, на други опозиционери и на десетки хиляди беларуски жители.

Миналата година литовските разследващи служби предизвестиха, че беларуските служби за сигурност вербуват членове на беларуската диаспора в Литва, като това се прави при пътувания сред двете страни и в обществените мрежи.

През 2021 година Литва, дружно с Полша и Латвия, се сблъска с невиждан напор на незаконни имигранти от Беларус, като хиляди хора, произхождащи най-вече от Близкия изток и Африка, съумяха да преминат границата.

Западът упрекна Минск и Москва, че са организирали този приток на хора, напомня Агенция Франс Прес.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР