Литва забранява от 18 юни транзита на стоки и технологии,

...
Литва забранява от 18 юни транзита на стоки и технологии,
Коментари Харесай

Блокада: Литва забрани транзита на санкционни стоки между Русия и Калининградска област -

Литва не разрешава от 18 юни преноса на артикули и технологии, предмет на глобите против Руската федерация сред територията на Калининградския анклав и Русия. Това заяви губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов,  който разгласява писмо на литовския железопътен оператор LTG Cargo.

Според уеб страницата “Хромадске ” възбраната е въведена след инструкции от Европейската комисия. В писмо на Комисията се споделя, че в случай че артикули и товари, включени в санкционните ограничения на Европейския съюз се транспортират от една част на Русия в друга, само че през територията на Европейски Съюз - превозването им е неразрешено. Транзитно прекосяване през Литва може да се реализира единствено в случай че стоките са натоварени преди 17 юни.

По думите на калининградския губернатор възбраната ще засегне 40-50 на 100 от продуктите, превозени от Русия през Литва за Калининград - по-специално строителни материали, цимент и метал. Забраната не може да бъде обезщетена с доставки по вода, защото в този момент фериботната линия Уст-Луга-Балтийск се нуждае от спомагателни кораби за доставка на артикули. Руски чиновници считат литовската възбрана за " съществено нарушаване на правото на свободно влизане и излизане от Калининградска област ".

Калининградската област няма континентална връзка с останалата част на Русия: районът е обособен от Русия от териториите на Литва и Полша. Регионът обаче има изход на Балтийско море.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР