Литва затваря два гранични пункта с Беларус на фона на нарастващото напрежение

...
Литва временно ще затвори два от шестте гранични пункта на
Коментари Харесай

Литва временно ще затвори два от шестте гранични пункта на страната с Беларус поради, както правителството каза, че са „геополитически обстоятелства“, и тъй като опасенията в региона нарастват относно присъствие на хиляди наемници от руската група Вагнер на беларуска територия.

Беларус, най-верният съюзник на Русия, реагира незабавно на съобщението в сряда, критикувайки това, което нарече „пресилено“ решение на Литва да затвори два от своите гранични контролно-пропускателни пунктове.

„Това решение е една от превантивните мерки за ограничаване на заплахите за националната сигурност и възможните провокации на границата“, каза министърът на вътрешните работи на Литва Агне Билотайте.

Билотайте не посочи заплахите в мотивите за затварянето на двата селски гранични пункта от петък, които не се използваха за товарни автомобили.

През последните няколко седмици Литва разубеди своите граждани да пътуват до Беларус, като дори постави знаци на границите с надпис: „Не рискувайте безопасността си – не пътувайте до Беларус. Може да не успеете да се върнете”.


Литва също цитира риска за сигурността, представляван от наемническата група Вагнер, която намери убежище в Беларус след неуспешния им бунт срещу военното ръководство на Русия през юни.

Литва, която граничи с Беларус от близо 680 километра (422 мили), обяви своята независимост от Съветския съюз преди 33 години.

Демократична страна и член на НАТО и Европейския съюз, Литва е силен поддръжник на Украйна във войната й срещу Русия и място за убежище през последните години за мнозина, които са избягали от авторитарни репресии в съседна Беларус и засилени репресии в Русия

Командирът на службата за гранична охрана на Литва Рустамас Любаевас изчисли, че в Беларус може да има до 4500 бойци на Вагнер, като някои са разположени близо до литовската и полската граница.

Присъствието на Вагнер в Беларус предизвика тревога сред западните и северните съседи на Минск, включително Полша и Латвия.


Полша заяви, че ще подсили източната си граница с 4 000 войници в подкрепа на националната гранична агенция и още 6 000 в резерв. Латвия също увеличи присъствието си за сигурност по границите си с Беларус.

Билотайте каза, че Литва и Полша също обсъждат възможността за пълно затваряне на границите си с Беларус. Разговорите по темата ще се проведат във Варшава в края на месеца, каза тя, според Baltic News Service.

Властите в Беларус осъдиха литовското решение в сряда.

„Като взема такива решения, Литва целенасочено и умишлено създава изкуствени бариери на границата, за да обслужва политическите си амбиции“, заявиха в социалните медии граничните сили на Беларус.

Той каза, че решението ще предизвика опашки от трафик и ще доведе до дълго чакане на границата, като нарече хода „неприятелска стъпка“ въз основа на „пресилени причини“.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР