Литва вече връща мигранти, които се опитват да влязат от

...
Литва вече връща мигранти, които се опитват да влязат от
Коментари Харесай

Литва връща мигранти от Беларус

Литва към този момент връща мигранти, които се пробват да влязат от Беларус. Вилнюс е изправен пред невиждана мигрантска рецесия на фона на съмнения, че Минск целеустремено употребява човешкия поток като оръжие в отговор на глобите на Европейския съюз. Страната обмисля да изиска помощ от Брюксел.

От началото на годината в Литва са влезнали над 4000 мигранти, най-вече иракчани, а за цялата 2020 година - единствено 81. В страната към този момент дойдоха подкрепления от европейската организация за защита на границите " Фронтекс ". Агенцията снима видео, което съгласно литовските управляващи демонстрира по какъв начин беларуски граничари ескортират мигранти към страната.

На този декор литовското вътрешно министерство позволи потребление на мощ за отклонение на мигранти към публични гранични пунктове или към дипломатически задачи за искане на леговище. 2000 мигранти, най-вече от Ирак, са настанени краткотрайно на литовските гранични пунктове.

За да одобри човешкия поток Вилнюс строи нови центрове за настаняване. Единият от тях е в гр. Руднинкай, където локалните не се радват на открития център за 800 души.

" Не се усещаме в сигурност. В лагера даже няма надеждна ограда. Могат да излязат във всеки миг. Тези хора са страшни. Изглеждат положителни, усмихват се, само че какво ще стане в случай че излязат? ", споделя Дануте, жителка на Руднинкай.

Вилнюс стартира построяването на погранична стена на стойност 100 млн. евро и при започване на юли разгласи изключително състояние в страната. Границата сред Литва и Беларус е близо 680 километра.

Преди дни висшият представител по външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел уточни, че мигрантите се употребяват като оръжие. Той изиска пояснения от иракските управляващи за какво летището на Багдад се употребява за трансфер на мигранти към Беларус, откъдето те нелегално се изпращат в Литва.

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко подреди следствие на гибелта на иракчанин, чието тяло бе намерено край границата с Литва. Според Лукашенко жертвата е умряла " в ръцете на беларуските граничари ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР