Литва обяви край на спора за транзитния трафик към руския

...
Литва обяви край на спора за транзитния трафик към руския
Коментари Харесай

Литва прекратява блокадата на Калининград

Литва разгласи завършек на разногласието за директния трафик към съветския ексклав Калининград в Балтийско море. В средата на юни управляващите на балтийската страна, която е членка на Европейски Съюз и НАТО, стопираха доставките на глобени артикули от Русия за Калининград.Районът към някогашния Кьонигсберг е географски обособен от останалата част на Русия и до него може да се стигне само по суша през Полша и Литва.

Сега министър-председателката Ингрида Шимоните разгласи: " Не е рационално да отклоняваме времето и вниманието си, обсъждайки дали един килотон стомана може да бъде превозен с железопътен превоз от една част на Русия до Калининградска област. " " По-нататъшните разногласия биха били " същинска победа за Кремъл ", разяснява още Симоните. Вместо това вниманието би трябвало да бъде ориентирано към поддръжката за Украйна, която беше нападната от Русия в края на февруари, посочи тя.

" Демонстрация на натурализъм и здрав разсъдък "

Миналия петък Москва предизвести Литва и Европейски Съюз, че може да предприеме " строги ограничения ", в случай че преносът на някои артикули сред Русия и Калининград не бъде обновен " през идващите няколко дни ".

След това Европейската комисия изготви нови насоки за директния трафик към Калининград. На Русия към този момент е позволено да внася цивилен артикули от листата на глобите през Литва без основни ограничавания. Според насоките от Брюксел, преносът би трябвало да става в нормалните количества. Все още не е ясно по кое време тъкмо ще бъде обновен вносът.

В сряда съветското външно министерство, представено от Ройтерс, дефинира решението на Вилнюс и Брюксел като " проява на натурализъм и здрав разсъдък ". Според документа комерсиалните наказания не би трябвало да се ползват за превозването на артикули сред Русия и Калининград, в случай че размерите не надвишават междинните количества през последните три години, отразявайки " действителното търсене на главните артикули в крайната точка на износа ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР