Литва не е съгласна с изискването на Европейската комисия да

...
Литва не е съгласна с изискването на Европейската комисия да
Коментари Харесай

Литва не е съгласна с увеличението на дела й в извеждането от експлоатация на Игналинската АЕЦ


Литва не е съгласна с условието на Европейската комисия да усили финансовото си присъединяване в процеса по извеждане от употреба на Игналинската АЕЦ. Това съобщи пред публицисти литовският министър на енергетиката Жигимантас Вайчюнас, представен от atominfo.ru.

Еврокомисията смята, че приносът на Литва в плана би трябвало да бъде повишен до 20% от актуалните 14%.

„ Един от нашите причините е, че в протокола за встъпване на Литва в Европейския съюз през 2004 година, където е маркирано, че Игналинската АЕЦ би трябвало да бъде закрита, е упомената потребността от обезпечаване на съответно финансиране, само че не са посочени съответни числа “, съобщи Вайчюнас. По думите му през днешния ден пред сътрудниците стои „ избран метафизичен проблем - какво е съответно финансиране “.

В рамките на образуването на бюджета на Европейски Съюз за интервала до 2027 година Вилнюс води полемика с Брюксел, като смята, че плануваното европейско финансиране за закриването на Игналинската АЕЦ е незадоволително. В плана за това са планувани 552 милиона евро, както и увеличение на националното съфинансиране от 14% на 20%. Литва обаче счита, че би трябвало да получи от Европейски Съюз 780 милиона евро.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР