Литва изплати 100 000 евро, присъдени от Европейския съд за

...
Литва изплати 100 000 евро, присъдени от Европейския съд за
Коментари Харесай

Литва изплати обезщетение на заподозрян член на Ал Кайда, държан в затвор на ЦРУ на нейна територия

Литва изплати 100 000 евро, присъдени от Европейския съд за правата на индивида, на хипотетичен почитан член на Ал Кайда от пандиза в Гуантанамо, за който бе открито, че преди съвсем две десетилетия е бил държан в скришен затвор на Централно разузнавателно управление на САЩ в Литва, заяви държавен юридически представител, представен от Ройтерс.

На 21 декември Литва преведе 100 000 евро по сметка на брата на Абу Зайда в Саудитска Арабия и 30 000 евро на нидерландския му юрист, заяви Ричард Джикович, началник на Групата за юридическо посланичество към литовското министерство на правораздаването. Така наречената стратегия за задържане на Вашингтон към момента е обгърната в загадка, повече от 10 години след края си.

Съединени американски щати признаха, че са държали обвинени членове на Ал Кайда в затвори отвън американската пълномощия, само че не оповестиха цялостния лист на тези места за отнемане от независимост.

През май 2018 година съдът в Страсбург постанови, че сред февруари 2005 и март 2006 година Литва е приемала на своя територия затвор на Централно разузнавателно управление на САЩ, както и че там е бил държан палестинецът без поданство на нито една страна Зайн ал Абидин Мухамад Хусайн, прочут още като Абу Зубайда.

Вилнюс продължава да отхвърля виновността си по случая.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР