Лицето на едно спасено сирийско дете обиколи света. Това е

...
Лицето на едно спасено сирийско дете обиколи света. Това е
Коментари Харесай

18-месечната Рагад от Сирия оцеля, бременната й майка – не

Лицето на едно избавено сирийско дете обиколи света. Това е 18-месечната Рагад, която излиза невредима отдолу под руините след опустошителното земетресение. А дългата прегръдка със спасителя й споделя повече от всички думи.

„ Таванът е паднал непосредствено върху тях - бащата и дребното момиченце, на година и половина. Те са в относително устойчиво положение. Бащата се притеснява, че е със строшен гръбнак. Но дъщеричката му Рагад е добре ”, споделя Абу Хасам, чичо на 18-месечната Рагад.

Това обаче не може да се назова история с благополучен край. Чичото на Рагад споделя, че под руините вечно остават бременната майка на Рагад, нейното братче и сестриче – на 4 и 5-годишна възраст.

Безсънна нощ изкараха милиони и в Сирия, и в Турция. Някои са изгубили околните си, други – домовете си, а трети – от боязън, че нощта още веднъж може да разлюлее земята и няма да имат щастието още веднъж да се разсънят.

Властите в Анкара оповестиха, че 13,5 милиона души са били наранени директно от опустошителните земетресения. Засегнати са 100 000 квадратни километра. 

На помощ на двете страни се отзоваха хиляди спасители от 65 страни по целия свят – Мексико, Съединени американски щати, Израел, Корея, Индия. Появиха се фрагменти от летището в Истанбул, претъпкано с доброволци, които желаят да се насочат на изток, към потърпевшите региони. Дори и денонощие след смъртоносните земетресения, всяка минута е значима, с цел да се спасят човешки животи отдолу под руините.

Отвъд цифрите обаче нещастието е на първо място с човешко лице. Под отломките от погубените домове, затрупаните се борят за глътка въздух. Виковете за избавление се смесват с рева на тези, които са безсилни да оказват помощ.

„ Чуваме хората отдолу под руините, викат за помощ, молят да бъдат избавени. Но ние не можем да ги спасим. Как можем да ги извадим? Никой не е пристигнал тук от сутринта ”, споделя свидетелка.

Хиляди прекараха нощта навън, в приюти или в колите си, от боязън, че ужасът може да се повтори. Или тъй като към този момент нямат къде да отидат. От министерството на изключителните обстановки оповестиха, че за едно денонощие, отдолу под отломките са избавени 8000 души. Битката за живота на останалите затрупани продължава. Спасителите търсят процепи сред отломките, с цел да поддържат живота с бутилки вода.

В Сирия утрото разкри мащаба на бедствието.

„ Евакуирахме хората от рисковите здания. Те започнаха да се събират в местата за краткотраен заслон ”, изясни Мохамед Хиязи, ръководител на общинския съвет в Алепо.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР