Лицензиите за експлоатация на ядрени съоръжения, в които се използва,

...
Лицензиите за експлоатация на ядрени съоръжения, в които се използва,
Коментари Харесай

Лицензите на ядрени централи стават безсрочни

Лицензиите за употреба на нуклеарни уреди, в които се употребява, манипулира или съхранява нуклеарен материал, ще бъдат безсрочни. Това взеха решение депутатите от енергийната комисия на Народното събрание, които одобриха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила.
Това се случва в миг, в който държавното управление е в процедура по търсене на строител на два нови блока в АЕЦ " Козлодуй ", който да е сътрудник на американската " Уестингхаус " в построяването на новите мощности по технологията AP-1000.
Пет компании обявиха предходната седмица интерес за това, въпреки към момента да е не е приключено предварителното изследване за индикативната стойност на два реактора с потребление на наличната на площадката на нуклеарната ни централа инфраструктура.
В претекстовете на плана е посочено, че регулаторната процедура в Европейски Съюз и в развитите страни с нуклеарна енергетика преди всичко ползва безсрочни лицензии. Посочва се, че с предлагането за въвеждане на безсрочни лицензии се резервира условието за осъществяване на периодически обзор на сигурността на всеки 10 години, само че в границите на настоящата лицензия.
Председателят на организацията за нуклеарно контролиране Цанко Бачийски сподели, че не вижда проблем с отпадането на периода. На собствен ред уточни, че това е европейска, а и в огромна степен международна процедура. На процедура не се трансформира процедурата, трансформира се единствено срокът, сподели той.
Според Бачийски по този начин или другояче при издаване на лицензия за употреба за 10 години в организацията е нужно да бъдат показани редица документи, най-важният от тях е така наречен периодически обзор на сигурността, в който се правят оценка разнообразни фактори, с цел да се удостовери, че атомната централа може да бъде експлоатирана безвредно. По думите му тежестта на този документ се ускорява с измененията в закона.
С измененията се облекчава и режимът за издаване на строително позволение, както и за правене на обстоен организационен проект на бъдещата площадка.
Справка на страницата на Агенцията за нуклеарно контролиране демонстрира, че към този момент са подадени заявки за лицензии за извеждане от употреба на блокове 1 и 2 на АЕЦ " Козлодуй ", както и за издаване за употреба на Специализирано отделение " РАО-Козлодуй " на Директива за птиците " РАО ". Съответно тези процедури би трябвало да бъдат довършени по в този момент съществуващия ред, в случай че новият бъде признат, съгласно написаното в закона.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР