Литовците консумират най-много алкохол в света - 18,2 литра чист

...
Литовците консумират най-много алкохол в света - 18,2 литра чист
Коментари Харесай

Наздраве! Литовците са най-големите пияници на света

Литовците употребяват най-вече алкохол в света - 18,2 литра чист алкохол на човек от популацията годишно, изпреварвайки беларуси, молдовци и руснаци, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО), представени от ТАСС.

За съпоставяне французите изпиват по 11,7 литра, германците - 11,4 литра, а британците - 12,3 л.

Сред изтъкваните аргументи за алкохолизма са неприятното психическо здраве и проблемите в междуличностните връзки.



Според СЗО през 2014 година 16,7 % от литовските мъже са злоупотребявали с алкохол или са били подвластни. Най-предпочитана е бирата, следвана от водката.

Според психолози главен провинен за постоянното прибягване на литовците до чашката е "литовският скептицизъм ".

За 15 години популацията на Литва е намаляло с 600 000 души до 2,9 милиона поданици, главно поради всеобщата емиграция в чужбина в търсенето на по-добро възнаграждение. В Литва междинната чиста заплата е 600 евро, една от най-ниските в Европейски Съюз, и нивото на неравноправие и беднотия в страната е релативно високо.

Изправени пред ширещия се алкохолизъм, неотдавна управляващите взеха ограничения за ограничението му. На 1 юни Народното събрание одобри с огромно болшинство нови разпореждания: повишение на законово регламентираната минимална възраст за консумация на алкохол от 18 на 20 години, възбрана за продажба на алкохол сред 20,00 ч. и 10,00 ч. и цялостна възбрана на рекламите на алкохол от 1 януари 2018 година Парламентът утвърди също повишение на акциза върху алкохола.

Министърът на опазването на здравето Аурелиюс Верига въобще не е оптимист. "През 1998 година Литва одобри тактика за понижаване на използването на алкохол с 25 %. На процедура тя се усили със 130 на 100 ", съобщи той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР