Литографската технология с атомна прецизност ще ускори квантовите разработки(снимка: Zyvex

...
Коментари Харесай

САЩ внедряват 0,7-нм литография за квантови процесори


Литографската технология с атомна точност ще форсира квантовите разработки
(снимка: Zyvex Labs)

Американската компания Zyvex Labs сътвори система за електронна литография с най-високата разграничителна дарба в света – 768 пикометра (0,768 нм). Това е почти равно на ширината на два силициеви атома. Системата ZyvexLitho1 се базира на законите на квантовата физика и е предопределена главно за произвеждане на квантови процесори.

„ Има доста провокации, свързани с построяването на мащабируем квантов компютър. Ние твърдо имаме вяра, че високопрецизното произвеждане е от значително значение за осъществяване на цялостния капацитет на квантовите калкулации ”, споделя професор Мишел Симънс, водещ международен специалист по квантови калкулации.

ZyvexLitho1 е първият разполагаем в комерсиалната мрежа инструмент за реализиране на литография с атомна акуратност, добавя ученият, представен от HPC Wire. Компанията към този момент приема поръчки за системите ZvyvexLitho1, които ще бъдат доставени след почти 6 месеца.

Системата употребява правила и устройства на сканиращата тунелна микроскопия (STM), които Zyvex Labs усъвършенства от 2007 година Но за разлика от стандартните сканиращи тунелни микроскопи, ZyvexLitho1 включва многочислени функционалности и благоприятни условия за автоматизация, които не се срещат в нито един комерсиален STM.
още по темата
Един от основните детайли на ZyvexLitho1 е 20-битовата цифрова система за ръководство на процеси ZyVector с невисок електронен звук и ниска инертност. Тя ще разреши на потребителите да основават шаблони с атомна акуратност за квантови устройства в твърдо положение и други наноустройства и материали.

В допълнение, цялостният пакет на ZyvexLitho1 включва свръх-вакуумен STM, авансово конфигуриран за произвеждане на квантови устройства.

Квантовите компютри и устройствата за квантова връзка са посочени като едни от главните за националната сигурност на всички водещи страни в света, а ползата на военните към тях е явен.

Разработчиците акцентират, че основаването на ZyvexLitho1 би било мъчно без поддръжката на DARPA (Агенция за напреднали проучвателен планове към Министерството на защитата на САЩ), Службата за армейски проучвания и Администрацията за напреднало произвеждане на Министерството на енергетиката.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР