Литературен фестивал Пловдив чете, Народна библиотека Иван Вазов в партньорство

...
Литературен фестивал Пловдив чете, Народна библиотека Иван Вазов в партньорство
Коментари Харесай

Представят графичната новела На конци. 1968. Една действителна история в Пловдив

Литературен фестивал Пловдив чете, Народна библиотека " Иван Вазов " в партньорство с Чешки център в София, Посолствата на Чешката и Словашка република в София, Издателство Кибеа и Хуманитарната гимназия " Св. св. Кирил и Методий " в Пловдив имат удоволствието да Ви поканят на 20 април от 17:30 часа, когато ще се състои формалното показване на графичната новела  " На конци. 1968.

Една действителна история "  (Изд. Кибеа) и срещата с създателя ѝ Веселин Праматаров, както и с Александър Димитров – историк, воин от графичната новела и жив очевидец на събитията на 1968 година Събитието ще се организира в конферентната зала на Народна библиотека " Иван Вазов ".Официални посетители и на двете събития ще бъдат заместник-посланикът на Чешката република в София – господин Петър Вавра, заместник-посланикът на Словашката република в София – господин Даниел Орсаг, почетният консул на Чехия в Пловдив – господин Иван Соколов, шефът на Чешки център София – госпожа Дагмар Остранска, господин Александър Димитров – воин от комикса и участник в събитията от 1968 година и господин Веселин Праматаров – създател на комикса.

В Народна библиотека " Иван Вазов " Пловдив гостува и изложбата по графичната новела. Изложбата показва 14 пана – страници към комикса, който споделя историята на тримата български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 срещу нашествието на Варшавския контракт в Чехословакия. Изложбата може да бъде прегледана до 30 април във фоайето, етаж 2 на Народна библиотека " Иван Вазов ". В рамките на самодейността за представяния на изложбата в учебни заведения Веселин Праматаров и Александър Димитров ще гостуват в Хуманитарната гимназия " Св. св. Кирил и Методий " в Пловдив. 

Проектът е иницииран от Чешкия център София взаимно с Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София. Реализира се с поддръжката на Теленор България (Yettel) и в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Издаден е от Издателска къща КИБЕА.

Изложбата и събитията в Пловдив се организират с общителното домакинство на Народна библиотека " Иван Вазов ", в партньорство Хуманитарната гимназия " Св. св. Кирил и Методий " като част от програмата на Литературен фестивал Пловдив чете и Младият Пловдив чете. Пловдив чете 2022 се осъществя с финансовата поддръжка на Община Пловдив и е част от културния календар на град Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР