Литър дизел или бензин може да достигне 3 лева. За

...
Литър дизел или бензин може да достигне 3 лева. За
Коментари Харесай

Горивата поскъпват още, литър може да достигне 3 лева

Литър дизел или бензин може да доближи 3 лв.. За това предизвести пред bTV Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация, като посочи, че се надява да не се доближава до тази " психическа преграда ".

" Тенденцията е по-скоро към увеличение цената на горивата, макар че през последната седмица на процедура няма смяна. Това успокоение обаче е лъжливо ", посочи Делчев. По думите му всички фактори сочат в посока на увеличение на цената на горивата и главно цената на суровия нефт, която върви стремително нагоре.
Какво е повишаването?
Поскъпването на бензин А 95 е с 0,60 лева В началото на предходната година е коствал малко над 1,84 лева, а в този момент надвишава 2,40 лева

При дизела нарастването е още по-голямо. Миналия януари цената му потегля от 1,84 лева на литър, а в този момент е 2,48 лева за литър. Процентно това е нарастване от съвсем 35%.

Пропан-бутанът е фрапантно по-скъп. От 0,90 лева в този момент е над 1,40 лева за литър.

Най-драстично е нарастването при метана. Там повишаването през последните дни е с към 0,50 лева – сега е към 2,92 лева за литър, тъй че наближава 3 лева

Ще се редим ли на опашки?
България е пета по повишаване на горивата в Евросъюза
България е в топ 5 на страните от Европейски Съюз с най-силен напредък на цените на горивата през септември. Това сочат данните на Евростат, предава...
Прочети повече
Според него няма заплаха да се стигне до това да се редим на опашки за горива, защото сега България внася нужните количества.

" Потреблението на течни горива сега е същото като през 2019 година преди рецесията. Тоест то е стигнало предкризисните равнища, а производството изостава доста ", разясни още той.

В този смисъл сега има заплаха от недостиг на недопечен нефт и това е главната причина цените да вървят нагоре.

" Рафинериите забавиха увеличението на продукцията си. ОПЕК взе решение за увеличение със относително дребни количества – 400 000 барела дневно. Те не покриват внезапно повишеното търсене, защото „ Омикрон “ не лимитира бизнеса ", изясни Андрей Делчев.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР