Листните въшки са често срещан и упорит проблем. Ако не

...
Листните въшки са често срещан и упорит проблем. Ако не
Коментари Харесай

Така баба гонеше листните въшки

Листните въшки са постоянно срещан и твърдоглав проблем. Ако не предприемете нещо в точния момент, прекомерно евентуално е да загубите растенията си. Сигурен сигнал, че имате въшки са мравките, защото те се хранят от секретите им. В идващите редове ще споделим с вас ефикасни и безвредни способи за справяне с този проблем, без да употребявате тежки химикали, които не са безвредни нито за вас, нито за растението.

Необходими са ви 10 литра вода и 5 супени лъжици сода за самун, течен сапун и олио.

Добавете содата за самун във вода и разбъркайте добре. След това прибавете сапуна, а най-после и олиото. Всички съставки би трябвало да се смесят добре. Олиото ще покрие листните въшки и насекомите няма да могат да се движат.

Получената примес изсипете в бутилка и по-късно напръскайте листата. Ако има мощно наранени листа, просто ги отрежете и изгорете.
Снимка: shutterstock  Така баба гонеше листните въшки

Друго средство за битка с листните въшки е запарка от картофени листа. Вземете зелени листа и ги залейте с 5 литра вряла вода. Количеството на листата дано да е към 300 грама. Добавете към 20 грама настърган сапун и напръскайте растенията.

Можете да приготвите и разтвор от горчица. Обикновено за профилактични цели се употребява разтвор от горчица на прахуляк. Разредете 100 грама горчица на прахуляк в 10 литра вода, оставете за 48 часа на топло, прецедете, разредете с вода 1: 2 и разтворете 2 с.л. течен сапун.

Напръскайте с този разтвор преди цъфтежа, по-късно повторете 14 дни след цъфтежа и по-късно третирайте на всеки 2 седмици.
Снимка: shutterstock  Така баба гонеше листните въшки

Лайката също е потребна за растенията. Тя съдържа доста витамини, които подкрепят растежа. За задачата вземете 1 кг изсушена лайка и я залейте с 10 литра топла вода. Оставете я да престои за минимум 12 часа. След това изсипете в шише и напръскайте.

Лесен способ е и да разтворите една супена лъжица сода. Добавете и към 10 грама настърган сапун и напръскайте растенията. За по-голяма успеваемост можете да заместите содата с пепел, като преди този момент я залеете с вряла вода и я оставите да се охлади. След това добавяте и сапуна.

Възможно най-бързият метод да битката с листните въшки е да налеете водка в шише и да напръскате растенията. Същата процедура можете да я извършите и с кока кола. Не е нужно да добавяте някаква друга съставна част.

Можете и да употребявате коприва. Тя най-ефективно работи на млади растения. Залейте 1 кг коприва с 10 литра вода. Изчакайте да престои един ден, прецедете и напръскайте.

Надяваме се с тези способи да сме ви потребни и да се справите с тези вредители, които се появяват всяка година. Хубаво е да вършиме третирането на всеки три седмици, с цел да сте сигурни, че няма още веднъж да се появят и да атакуван растенията ви.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР