Листите на ДБ и ПП са почти готови, очаква се

...
Листите на ДБ и ПП са почти готови, очаква се
Коментари Харесай

Листите на ПП и ДБ: Петков и Иванов водят в София, Бабикян 5-и в Пловдив

Листите на Демократична България и Политическа партия са съвсем подготвени, чака се да бъдат одобрени публично от управлението на новата коалиция. В София в 23-и МИР ще води съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков, в 24-ти - съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, а лидерският регион още веднъж остава на Хазарта. 

На вота през октомври Петков и Иванов отново поеха  същите изборни региони, както и Христо Петров - печелившия 25-и. Водач за Демократична България в 25-и бе Владислав Панев, един от водачите на " Зелено придвижване ".

Даниел Лорер, който беше някогашен министър на нововъведенията в кабинета " Петков " остава лидер на листата във Варна.

Не е вест, че Никола Минчев ще бъде първи в Пловдив град. Второто място е за ДСБ, като най-вероятно ще го заеме някогашният регионален шеф Йордан Иванов. Трети и четвърти се чака да бъдат познати лица от " Промяната " - професор Христо Даскалов и Венцислава Любенова.

Голямата изненада е петата позиция, дадена на Арман Бабикян. Прочутият протестър идва от квотата на Политическа партия. Явно включването му е част от политиката за приобщаване на цивилен придвижвания към обединението. 

Шестата позиция е за " Да! България ". Почти несъмнено ще я заеме издателят Манол Пейков. Това са на процедура избираемите места, макар че демократичната коалиция си сложи за цел пет мандата от Пловдив-град.

Росен Костурков от " Промяната " става лидер в Пловдив-област. Вторият ще е от " Зелените ". Фаворит за третото място е юристът Стою Стоев от Политическа партия, народен представител в последните два Народното събрание.

Окончателните листи се чака да бъдат публично утвърдени от съдружните сътрудници.

За първи път Пловдив град ще прати 12 депутати, с един повече от предходния избор, поради новото преразпределение на мандататите с оглед последното броене. Пловдив област резервира квотата от 11 национални избраници. 

Вече са контрактувани и водачите в множеството изборни региони в страната, като съотношението е съгласно резултатите от последните избори, когато Политическа партия завоюва 53 депутатски места, а Демократична България 20. 

От дясната коалиция издигнаха тогава другия съпредседател на Демократична България - Атанас Атанасов. Атанасов евентуално в този момент ще е лидер в Русе, а другият съпредседател на Политическа партия - Асен Василев - обичайно - в Хасково.

Лансираният от " Промяната " като претендент за министър-председател акад. Николай Денков още веднъж ще е титуляр в Шумен. Страшилището Бойко Рашков пък ще е първи в Перник.

В Бургас листата ще оглави Константин Бачийски - ексдепутат на Политическа партия, ръководител на " Средна европейска класа ", съдружен сътрудник на " Промяната " и някогашен общински консултант. Листата в морския град от страна на Демократична България до момента бе водена от Ивайло Мирчев.

Явор Божанков, който бе народен представител от Българска социалистическа партия в няколко подред Народното събрание, само че изключен в предишния от групата поради позициите си против хартиената бюлетина и тъй като поддържа българската помощ за Украйна, се чака да оглави листата в Габрово.

Божанков е гражданска кандидатура - и преди, и в този момент - като социалистите го поставяха като лидер в листата във Велико Търново. 

Междувеменно Явор Божанков удостовери, че ще води листа на обединението в Габрово. Това той направи в ефира на bTV. Той ще е лидер и в един от трите многомандатни изборни региони в София.

В Благоевград лидер ще е ръководителят на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров.

Деница Симеонова ще оглави листата във Враца, Георги Стамов в Кюстендил, Искрен Арабаджиев в Ловеч, Татяна Султанова в Сливен, Стоян Георгиев в Силистра, Мирослав Иванов - в Ямбол.

В Стара Загора лидер се чака да е ексдепутатът Радослав Рибарски (ПП), където лидер от Демократична България бе юристът Атанас Славов (ДБ). В Смолян - Михал Камбарев (ПП), а в Пазарджик - Ивайло Шотев (ПП).

За Добрич се спряга ексдепутатката Албена Симеонова (ДБ). 

В Плевен лидер на Политическа партия за предишните избори бе Иван Христанов, добил известност с борбата за граничния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " като зам.-министър на земеделието и като народен представител.

Сега обаче отпред на общата листа ще бъде отцепникът от " ИТН " и някогашен състезателен министър Радостин Василев.

Снимка: Агнес Методева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР