Лисици продължават да тероризират жителите на Съединение. Нощните хищници влизали

...
Лисици продължават да тероризират жителите на Съединение. Нощните хищници влизали
Коментари Харесай

Лисици тероризират Съединение

Лисици не престават да тероризират жителите на Съединение. Нощните хищници влизали в стопанствата на хората и душели всичките им кокошки и пилета. Хората от градчето са пропищели от всеобщите нападения, почнали през зимните месеци и продължаващи и сега, през лятото. Ловците обаче са с вързани ръце, тъй като не могат да отстрелват хищниците в обитаемо място. Това заяви шефът на ловната тайфа в градчето Гено Чобанов. Той изясни, че ловците желаят да има законови промени, които да им разрешат да отстрелват такива хищници и в обитаеми места, написа "Монитор ".
„ Отдавна имаме сигнали за това, че лисици атакуват къщите в Съединение, само че в последно време те зачестиха. Масови са. На нощ отмъкват по 100-200 кокошки”, сподели Чобанов. По думите му лисици са влизали не във всяка втора къща, а безусловно във всеки дом, в който локалните хора отглеждат пилета. Нападали домовете и стопанствата на жителите на Съединение единствено нощем. Според локалните хора обаче доста от лисиците се заселвали в изоставени къщи и постройки освен в Съединение, а и в близките села. Там си устройвали бърлоги и се развъждали бързо. Причината да влязат в обитаемото място е неналичието на храна по полето. Според Гено Чобанов в последните месеци в полето доста са се развъдили доста и чакалите, които са изместили лисиците от техните местообитания, а и храната им е намаляла фрапантно.
„ Затова влизат в града и атакуват кокошките. По полето има доста чакали, които още не са влезнали в обитаемото място, за разлика от лисиците. При нас лисиците са казусът, само че не можем да ги отстрелваме, тъй като в случай че го създадем, ще ни вземат и разрешителните, и пушките”, сподели още шефът на локалната ловна дружинка. Хайките, които ловците в Съединение вършат, са в границите на закона и в позволеното време за отстрел на лиците. „ Цяла зима правехме хайки за лисици, когато е позволено, в границите на закона. Има и доста чакали и отстрелваме обилни бройки. Ние сме едни от най-хубавите в България. Дори предходната година имаме подложен връх – 16 чакала за един ден”, сподели Чобанов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР