Лишаването на Западните Балкани от ясна перспектива за присъединяване към

...
Лишаването на Западните Балкани от ясна перспектива за присъединяване към
Коментари Харесай

Пендаровски: Ако не бях президент на Северна Македония, бих емигрирал

Лишаването на Западните Балкани от ясна вероятност за присъединение към Европейски Съюз основава риск единствено да се форсира емиграцията от района, която така и така е достигнала плашещи равнища.

Това декларира в изявление за " Блумбърг " президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. По думите му решението на Франция да блокира началото на договаряния със страната му и с Албания единствено изостря възприятието на страните от района, че са предадени. Ако това се добави към политическото отчаяние и стандарта на живот, напускащите единствено се усилват.

" Ако не бях президент, и аз бих емигрирал ", споделя Пендаровски в Нови Сад в Сърбия (миналата седмица той се срещна със сръбския си колета Александър Вучич). Със междинна заплата от 400 евро месечно македонските жители не биха желали " да пропиляват живота си, до момента в който договарянията с Европейски Съюз лишават години и години ".

" Блумбърг " отбелязва, че с решението си Макрон е нанесъл изключително тежък удар на Северна Македония, споразумяла се с Гърция да смени името си, с цел да разчисти пътя си към НАТО и Европейски Съюз.

Сега страните от района обмислят личен стопански съюз, до момента в който " ги държат в чакалнята на Европейски Съюз ", продължава президентът. Той евентуално има поради така наречен дребен Шенген - съюз, чието ядро би трябвало да бъдат Тирана, Скопие и Белград и чиято цел е да се ускори районната интеграция.

Идеята, повтаряна в разнообразни форми през последните години от Вучич и подкрепяна мощно и от албанския министър председател Еди Рама, планува и други балкански страни да се причислят към плана. Белград и Тирана позволяват присъединяване на Прищина като опция, само че бъдещият косовски министър председател Албин Курти реагира остро на сходна концепция.

Държавният глава на Северна Македония продължава с предизвестието, че Китай, Русия и Турция ще получат повече въздействие за сметка на Европейски Съюз. " Европейският съюз продължава да измисля нови бюрократични пречки и прави пътя (на интеграция) по-дълъг и сложен ", продължава Пендаровски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР