Лисабон. Висшият съдебен съвет се класира на второ място в

...
Лисабон. Висшият съдебен съвет се класира на второ място в
Коментари Харесай

Висшият съдебен съвет се класира на второ място в първото „Изложение на Европейската мрежа на съдебните съвети“ в Лисабон

Лисабон. Висшият правосъден съвет се класира на второ място в първото „ Изложение на Европейската мрежа на правосъдните препоръки “ (ЕМСС), което се организира през днешния ден в Лисабон, Португалия. Това оповестиха от пресцентъра на Висшия правосъден съвет . Висш съдебен съвет презентира Образователната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ на първото “, към която участниците в Изложението демонстрираха доста огромен интерес.
С един глас повече първа премия завоюва Съдебен съвет на Литва с план „ Психологическо равновесие и правосъдна помощ. Дейност на съдилищата по психични проблеми: психолози, доброволци в съда и други за обезпечаване на психическа непоклатимост за всички (съдии, страни в правосъдните процедури и т. н.).
Българският щанд бе един от най-посещаваните, като максимален интерес бе проявен към детската версия на уеб страницата на Висш съдебен съвет и видеоматериала „ Детско правораздаване “ от осведомителните рубрики „ Третата власт от вътрешната страна “. Представени бяха рекламни материали, разпространение на главните действия по Образователната стратегия. Презентация по тематиката направиха членовете на Висш съдебен съвет Даниела Машева и Гергана Мутафова, като подчертаваха върху съществени моменти от основаването и развиването на Програмата в интервала 2014 – 2018 година Допълнителна информация и контакт по отношение на Образователната стратегия са поискани от членове и наблюдаващи от ЕМСС, измежду които Гърция и Армения.
„ Изложението на Европейската мрежа на правосъдните препоръки “ е част от формалната стратегия при осъществяване на Общото заседание на ЕМСС в интервала 29 май – 2 юни 2018 година в Лисабон. Основната тематика на ревюто е „ Водеща позитивна смяна “ и на него членове и наблюдаващи на Мрежата презентираха новаторски и положителни практики, с които сполучливо е реализирана смяна.
Проектите са класирани въз основа на извършено гласоподаване от представителите на Европейската мрежа на правосъдните препоръки.
До присъединяване в ревюто Изпълнителния ръб на Мрежата позволи девет институции - Висш правосъден съвет на България, Съюза на съдиите на Англия и Уелс, Министерството на правораздаването на Финландия, Висшия съвет на магистратурата на Италия, Съдебния съвет на Литва, Съвета на правосъдната власт на Нидерландия, Висшия правосъден съвет на Португалия, Съдебния съвет на Словакия, Генералния съвет на правосъдната власт (ГССВ) на Испания.
През октомври 2017 година Образователната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ бе отличена със специфичната премия на журито в влиятелния конкурс „ Кристални везни на правораздаването “ на Съвета на Европа.
В извършените от Общото заседание на ЕМСС избори за президент и членове на Изпълнителния ръб кандидатурата на Гергана Мутафова, избрана с решение на Пленума на Висш съдебен съвет, макар че не беше класирана, получи поддръжката на повече от 10 страни, членки на ЕМСС, и събра 58 гласа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР