Лирата се понижи до 20,065 за долар в ранната европейска

...
Лирата се понижи до 20,065 за долар в ранната европейска
Коментари Харесай

Турската лира удари ново историческо дъно frognews.bg

Лирата се намали до 20,065 за $ в ранната европейска търговия, счупвайки предходния връх от петък.

 

От началото на годината турската национална валута се срина с към 7 % и загуби повече от 90 % от цената си през последното десетилетие, до момента в който стопанската система е в хватката на цикли на повишаване и спад и необуздани пристъпи на инфлация.

 

След валутна рецесия от 2021 година турското държавно управление предприе все по-практическо държание на валутните пазари, а валутните и златните запаси бяха редуцирани.

 

" Победата на Ердоган докара до спомагателен напън върху турската лира “, съобщи старши макростратегът в Rabobank Бенджамин Пиктън. По думите му Ердоган надви макар годините на стопански разтърсвания, за които критиците упрекват необщоприетите му стопански политики, които опозицията даде обещание да анулира.

 

Същевременно акциите означиха доста покачване, като показателят BIST-100 набъбна с 3,5 %, а банковият показател се увеличи повече от 1 %. Делът на задграничните мениджъри на активи, притежаващи турски акции, е понижен през последните години и пазарът е воден основно от локални вложители.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР