Липсващите връзки между галактиките най-накрая са открити. За първи път

...
Липсващите връзки между галактиките най-накрая са открити. За първи път
Коментари Харесай

Откриха къде е тъмната материя

Липсващите връзки сред галактиките най-сетне са открити. За първи път учените схващат къде се крие почти половината от естествената материя във Вселената - протони, неутрони и електрони - нерегистрирана от предходните наблюдения на звезди, галактики и други ярки обекти в пространството, оповестява КРОСС, базирайки се на NewScientist.

Двa екипa откриватели демонстрираха, че изчезналата материя е от частици, наречени бариони, а не тъмна материя. Тя свързва галактиките дружно посредством влакна от парещ разпръснат газ.

" Проблемът с изчезналите бариони е решен ", декларира Хидеки Танимура (Hideki Tanimura) от Института по астрофизика в Орсе, Франция, началник на една от групите. Другият екип е водена от Ана де Грааф (Anna de Graaff) от Университета в Единбург, Англия.

Тъй като газът е толкоз разводнен и незадоволително парещ, с цел да бъде засечен от рентгеновите телескопи и по тази причина никой не е съумял да го забележи преди този момент. Така че двете групи трябваше да намерят различен метод да се потвърди дефинитивно, че тези влакна газ са в действителност там.

И двата екипа се възползват от събитие, наречено резултат на Сюняев - Зелдович, който се получава, когато светлината, останала от Големия гърмеж, се движи през парещ газ. Преминавайки светлината разпръсва електроните в газа, оставяйки бледен отпечатък в галактическия микровълнов декор - своята моментна фотография на останките от раждането на космоса.

През 2015 година спътникът Планк сътвори карта с помощта на този резултат на цялата забележима Вселена. Тъй като нишките газ сред галактиките са прекомерно дифузни, бледите петна, които те предизвикват, са прекомерно слаби, с цел да се видят непосредствено върху картата на Планк.

И двата екипа избират двойки галактики от обзора Sloan Digital Sky Survey, които се чака да бъдат свързани с влакна от бариони. Те натрупват сигналите на Планк в областите сред галактиките по този начин, че масата на обособените бледи влакна да стане откриваема.

Екипът на Танимура събира данните за 260 000 двойки галактики, а групата на де Грааф употребен над един милион двойки. И двата екипа откриха дефинитивни доказателства за съществуването на нишките газ сред галактиките. Групата на Танимура откри, че те са съвсем три пъти по-плътни от междинната стойност за естествена материя във Вселената, а екипът на де Грааф откри, че те са шест пъти по-плътни - удостоверение, че газът в тези области е задоволително компактен, с цел да образува влакна.

" Очаквахме някакви разлики, тъй като търсим влакна на доста разнообразни дистанции ", изяснява Танимура. " Ако се включи този фактор, нашите открития са съвместими с другата група ".

Най-сетне са намeрeни са изчезналите бариони, които са планувани от десетилетия провеждани симулации, което удостоверява някои от нашите догатки за Вселената.

" Всеки знае, че би трябвало да са там, само че за първи път не просто някой, а две разнообразни групи, доближава до окончателното вписване ", разяснява Ралф Крафт (Ralph Kraft) от Харвард-Смитсониънския център за астрофизика в Масачузетс. " Това ни демонстрира по един добър метод, че доста от нашите хрумвания за образуването на галактиките и за това, по какъв начин са еволюирали структурите на Вселената, са прекомерно правилни ".

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР