Липсва публичност и прозрачност при изразходване на парите за строително-монтажните

...
Липсва публичност и прозрачност при изразходване на парите за строително-монтажните
Коментари Харесай

Манолова сезира прокуратурата за парите на Хитрино


Липсва гласност и бистрота при консумиране на парите за строително-монтажните действия за възобновяване на постройките на потърпевшото население на село Хитрино след гърмежа в края на 2016 година

Това разгласи националният бранител Мая Манолова, която внесе искане в прокуратурата за инспекция на изразходените обществени пари, предоставени за потърпевшото население на село Хитрино, след гърмежа в края на 2016 година, от Министерството на труда и обществената политика през фонд "Социална протекция ".

Извършвани са поправки на здания, които не са обитаеми и не са потърпевши. В същото време ремонтни действия на потърпевши здания или въобще не са били започвали и не са били осъществявани. Подадоха се близо 70 тъжби и има огромно неодобрение, тъй като хората желаят цялостна бистрота на изразходените обществени средства, изясни Манолова.

Омбудсманът упорства за наложителна инспекция по тази причина по какъв начин са изразходвани средствата, вложени в село Хитрино.

Тя напомни, че на последното й посещаване са отправени 70 тъжби и даде обещание, че ще даде всички тъжби в прокуратурата. Манолова разясни, че по време на визитата и кметът на Хитрино е отсъствал, а на една от срещите е участвал зам.-кмет, който е чул недоволствата на хората. Едва след второто посещаване е имало несъгласие от жителите за метода, по който са избрани групите за претърпени вреди.

Става въпрос за три източника на финансиране. Първият източник на финансиране е даването на пари от Социалния фонд за протекция на МТСП за възобновяване на потърпевшите 13 къщи, само че четири от тях не са подготвени, изрази страдание омбудсманът.

Тя добави, че най-големите терзания, възражения и недоволства на хората са от метода, по който са правени строително-монтажните действия от изразходването на петте милиона лв. от фонда.

Вторият източник на финансиране, по думите на Манолова, е дарителската сметка, която е била открита към Българския червен кръст (БЧК), и в която български жители са внасяли парични средства, по отношение на опциите си.

В нея са били събрани 2 076 000 лв., които са били изразходвани след решения на публичен съвет, разясни омбудсманът и добави, че тъжби по отношение на събрани пари от дарения не е имало, тъй като те бяха ориентирани към обзавеждане и закупуване на друга техника.

"Не можем да допуснем и капка подозрение върху нито една стотинка, дадена от хората в символ на взаимност към потърпевшите хора от Хитрино ", даде да се разбере Манолова.

Третият източник на финансиране са средствата от дарителската сметка, открита от Община Хитрино. Става въпрос за средства, които са постъпвали в общината и прокуратурата ще се ангажира с провеждането на тяхното консумиране, даде обещание Манолова и добави, че средствата би трябвало да се изразходвани за подготовката на съответната документи.

"Много се надяваме, че инспекцията ще обхване въпросните документи и да се види дали всичко, което е регистрирано, е осъществено ", посочи Манолова.

Запитана кой и по какъв начин разпределя изразходването на петте милиона, отпуснати от страната, Манолова означи, че първо би трябвало да се обясни инспекцията, тъй като има основан локален публичен съвет, който да взема решения кои къщи имат потребност от ремонт и кои нямат.

Тя посочи, че в едно от последните й визити в Хитрино, хората й били споделили, че липсва гласност и бистрота във връзка с изразходените средства за строително-монтажните действия.

"Хората упорстваха за цялостна и детайлна инспекция по случая ", уточни Манолова и добави, че тя като омбудсман не би могла да остане безучастна по какъв начин се изразходват обществени пари и средства.

Трябва да бъдат подхванати съответните дейности, прикани Манолова и добави, че би трябвало да има инспекция и на трите метода на финансиране. Тя упорства и за административно-наказателна отговорност към всички, които не предоставяли информация по тъжба на жители.

Националният бранител изрази страдание, че четири фамилии ще посрещнат идната зима във фургони. Едно от тях е на майка и щерка. Дъщерята е на инвалидна количка.

Припомняме, влакова комбинация с пропан бутан на компания "Булмаркет " дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година. Седем души починаха, 29 бяха ранени.

Разрушени са къщи, изпочупени са дограми. Взривът заличи улици. В Хитрино беше оповестено бедствено състояние, а в цялата страна 12 декември беше ден на народен печал за жертвите от нещастието.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР