Липсва политическа решителност за борба с корупцията в България, а

...
Липсва политическа решителност за борба с корупцията в България, а
Коментари Харесай

Американският прокурор в София: Българските лидери да покажат, че не са над закона

Липсва политическа увереност за битка с корупцията в България, а корупцията е рискова за националната сигурност, тъй като прави страните по-уязвими към външно въздействие. Такава е оценката на правния консултант в посолството на Съединени американски щати в София Джесика Ким, особено изпратена преди година от Вашингтон да следи и оказва помощ за битката с корупцията у нас. Преди това тя е работила като федерален прокурор в страната си. В четвъртък Ким взе участие във виртуалния разговор Съединени американски щати – България, проведен от Атлантическия клуб и воден от някогашния ни дипломат в Съединени американски щати Елена Поптодорова.

Американският правист напомни, че България постоянно е подложена на критика за неналичието на присъди за корупция и отдава тована неналичието на политическа воля. Според нея “българските водачи знаят какво е належащо за същинска смяна, само че доста малко е направено, с цел да се реализира “.

“Корупционната пандемия не може да се лекува с еднократна имунизация. Лидерите на България да покажат, че никой не е над закона, в това число и те . Те би трябвало да подсигуряват, че промените следват тези правила “, сподели Джесика Ким.

Тя бе запитана за последния отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати, който отчиташе, че България има. Ким отговори, че проблемите се дължат на отслабената опция да се проверява корупцията в страната, олигархични въздействия и неналичието на медийна независимост

“За да доближи България цялостния си капацитет, водачите на страната би трябвало да зачитат върховенството на закона. Правителствата на България редовно са разчитали на удобно пояснение на отчети или оценки, с цел да потвърдят, че има редовно усъвършенстване “, сподели юристът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР