Липсва основен медикамент за лечение на пациентите с ХИВ у

...
Липсва основен медикамент за лечение на пациентите с ХИВ у
Коментари Харесай

Липсва основен медикамент за лечение на пациентите с ХИВ у нас

Липсва главен медикамент за лекуване на пациентите с ХИВ у нас. За казуса признават от Здравното министерство, само че подсигуряват, че лечението на пациентите няма да бъде нарушена.
Иво Димчев е един от дребното ХИВ-позитивни у нас, които намерено приказват за заболяването. Получава медикаментите си във Англия, само че в последно време получава известия от разтревожени пациенти в България.
„ Ако не се взема един от медикаментите, може да се получи резистенция на вируса към този медикамент и по-късно да не може да си прави работата”, изясни Иво Димчев.
В момента в Инфекциозната болница в София на пациентите се раздава композиция от таблетки, които заместват изчезналия медикамент. По данни на Националната пациентска организация засегнатите ХИВ-позитивни са към 700.
„ Тези таблетки, които се раздават сега, са от запас на Министерството на здравеопазването и ние чакаме до дни те да свършат”, сподели Александър Миланов от Националната пациентска организация, съобщи бтв.
До дефицита се стигна след обжалване на процедурата за доставка на лекарства. Министерството търси метод да подписа контракт за доставка.
„ Проблемът се взема решение. Водим диалози със съответните компании и нямаме терзание за лечението”, съобщи зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева.
Ведомството дава обещание, че до края на деня лекарството ще е доставено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР