Липсва ефективен контрол, категорични са от Сметната палатаФалшиви биохрани без

...
Липсва ефективен контрол, категорични са от Сметната палатаФалшиви биохрани без
Коментари Харесай

Фалшиви биохрани ни пробутват в магазините

Липсва ефикасен надзор, безапелационни са от Сметната палата


Фалшиви биохрани без проблем ни пробутват в магазините. Това е главният извод, който може да си направи всеки, който прочете отчета на Сметната палата за контрола върху бранша.

Интересите на потребителите не са предпазени, безапелационни са проверяващите. Причината е в занижения надзор и неналичието на връзка сред отрасловите институции – Министерство на земеделието и храните, Българска организация по сигурност на храните и Държавен фонд “Земеделие ”. Според нормативната база, настояща в интервала на одита, в случай че в храни, продавани като био, бъдат открити пестициди или ГМО, на производителя и на търговеца се прави единствено забележка. Не е наложително продуктите, които не дават отговор на определението био, да бъдат изтегляни от комерсиалната мрежа.

Занижените санкции при нарушавания водят до риск от попадане в комерсиалната мрежа на храни, които не дават отговор на етикета за био, макар че се продават на съответната доста по-висока цена, излиза наяве от отчета.

Контролиращите органи в интервала не са отнемали документи, без значение от това какъв брой съществени са били нарушаванията, а вместо това са давали само наставления. При това никой не е следил дали тези писмени рекомендации се съблюдават. Когато дадена стока, която не дава отговор на критериите за био, е трябвало да бъде изтеглена от пазара, се е разчитало на положителната воля на търговеца предписанието да бъде изпълнено, само че дали това действително е направено не излиза наяве. Не може да се ревизира и до каква степен съзнателно контролиращите са си свършили работата, защото няма обвързване проверяващите да разказват по кое време и от кой е осъществен контролът.

Всичко по тематиката четете в .
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР