Липсва достатъчно информация, а изборните неизвестни са все така много.

...
Липсва достатъчно информация, а изборните неизвестни са все така много.
Коментари Харесай

Изборни известни: Още няма здравен протокол. ЦИК разбрала от медиите, че членове ще се ваксинират

Липсва задоволително информация, а изборните незнайни са все по този начин доста. това стана ясно от гостуването на Таня Цанева от Централната изборна комисия в ефира на bTV през днешния ден. Много неща зависят от здравния протокол, който сега се изготвя, с цел да се дефинира по какъв метод ще се проведат изборите в условия на пандемия. Стана ясно, че членове на ЦИК ще бъдат имунизирани, само че за това самата комисия схванала от медиите. Не от управляващите.
" Нямахме информация по кое време стартира имунизацията на членове на ЦИК. И ние от медиите разбрахме. Получихме решението на Министерски съвет в петък. Изпратили сме писмо до здравния министър, с цел да получим информация във връзка с графика, належащо ли е правенето на лист ", уточни Цанева.

От през днешния ден стартира регистрацията на Районните изборни комисии. По отношение на СИК-овете обаче въпросът е по-сложен - няма опция съгласно графика на изборния развой назначение да се прави по-рано, което ще затрудни и процеса по имунизация на членовете.

" Партиите не могат да бъдат призовани да излъчат по-рано претендентите си, само че могат да стартират да търсят такива членове, които вероятно са преболедували или към този момент са ваксинирани против COVID-19. Всичко зависи от кривата на болестта. Логистиката ще е сложна и тежка. Става дума за към 100 000 души, които са ангажирани в изборния развой ", уточни още Цанева.

Въпросът за това по какъв начин ще се подсигурява здравето на всички участници в изборите. Очаква се здравния протокол, който да дефинира стъпките на изборния ден.

" Протоколът ще каже екипирани ли ще бъдат членовете на мобилните секции. Изпратили сме писма до кметовете и регионалните шефове, с цел да желаяме информация за секциите с над 300 гласоподаватели (където ще бъдат сложени машини за гласуване) и за прогнозния брой преносими секции, с цел да може въпреки всичко да се направи някаква прогноза и стъпки за решение на казуса с карантинираните жители. Практиката демонстрира, че една мобилна секция може да обслужи към 25-30 адреса ", изясни още Цанева.

Заради многото незнайни обаче е допустимо да има оспорвания на резултатите.

" Надявам се да няма такива обжалвания ", уточни още Цанева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР