Липсите и драмата с недостига на някои лекарства се оказва

...
Липсите и драмата с недостига на някои лекарства се оказва
Коментари Харесай

Здравният министър: Драмата с недостига на лекарства е преувеличена

" Липсите и драмата с дефицита на някои медикаменти се оказва прекомерно пресилена ", съобщи на здравният министър проф. Христо Хинков на брифинг в Министерството на здравеопазването по тематиката с инсулиновите медикаменти.

 

" Министерството на здравеопазването редовно, регулярно и доста задълбочено следи проблемите и процесите на българския фармацевтичен пазар ", добави зам.-министърът проф. Илко Гетов.

По думите му всяко решение на Здравното министерство е въз основата на данни, доказателства и инспекции.

 

" Всеки месец, през втората половина на месеца се прави тематична инспекция с Изпълнителната организация по медикаментите и районните здравни инспекции на място по райони и в аптеки за това какво има и какво няма, къде и какво липсва. В колаборация сме със Здравната каса във връзка с това дали потребностите на здравноосигурените лица в България са задоволени от съответните медикаменти, като нашата цел е това да се случва на 100 % ", разяснява проф. Илко Гетов.

 

Във връзка с неналичието на инсулин той разясни, че от началото на годината за месец януари има 3 сигнала от Стара Загора и Плевен. За февруари са единствено два - от Перник и от село Ягодово, Пловдивска област.

 

" За този месец са осъществени 357 инспекции на аптеки в разнообразни райони на страната във всички 28 области ", добави проф. Илко Гетов.

 

Удължава се възбраната за експорт на инсулин. Тя ще важи и през месец март, допълват от здравното министерство.

 

От ведомството настояват, че са обезпечени количества от инсулина, който се намира най-трудно в аптеките за идващите 3 месеца.

Три са инсулиновите продукта, за които има данни за закъснение. Основният проблем в 22 области е за инсулина Tresiba. На трето място е Fiasp.

 

За всички останали лекарствени артикули данните са пренебрежимо дребни за дефицит, сподели още зам.-министър Илко Гетов.

 

Работна група ще работи по основаването на система за следене на лекарствени артикули.

 

Източник Българска национална телевизия

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР