Липсата на възможност за работа от дистанция кара някои кандидати

...
Липсата на възможност за работа от дистанция кара някои кандидати
Коментари Харесай

Кандидати отказват работа, ако трябва да стоят 100% в офиса


Липсата на опция за работа от отдалеченост кара някои претенденти да отхвърлят предложенията
(снимка: CC0 Public Domain)

Раздвижване на пазара на труда у нас и сериозен растеж при обявите за работа се следи с идването на лятото. В момента обявите за работа са с над 30% повече по отношение на броя им от преди коронавирус рецесията, сочи разбор на Adecco България.

Увеличение не е моментно, а наклонност за последните месеци, която демонстрира постоянен растеж в броя на обявите. Към момента най-вече фрагменти се търсят за ИТ бранша, автомобилната индустрия, аутсорсинга и индустриалния бранш.

Но дейните претенденти в този интервал са малко и фирмите по-трудно намират фрагменти. С облекчение на ограниченията, множеството хора желаят да наваксат за локдауна с пътувания и обществени събирания и да се посветят на лятото, по тази причина и са по-малко дейни в търсене на ново работното място.

Същевременно, пандемията даде мощен подтик на, а това е структурна смяна, която ще се резервира и в бъдеще. Прочуване на Adecco Group в Западна Европа открива, че броят на обявите за работа, в които се загатват благоприятни условия за отдалечена работа, се е нараснал със 126% за интервала сред май 2020 година и април 2021 година спрямо миналата година.
още по тематиката
Важно е да се означи, че гъвкавите форми на работа не са единствено резултат от пандемията, само че тя в действителност е ускорила този развой. В България наклонността към работа от разстояние е даже доста по-видима.

„ Вече в над 60% от обявите се загатва опцията за отдалечена работа, до момента в който преди пандемията този дял беше едвам 10-15%. Любопитно е, че наложителното 100% наличие в офиса може да стане причина за отвод на предложение за работа ”, разяснява Надежда Василева, шеф „ Подбор на фрагменти ” в Adecco България.

По нейните думи, неналичието на еластичност и опция за работа от отдалеченост кара някои претенденти да отхвърлят предлагането единствено заради тази причина, даже и в случай че останалите условия в пакета ги удовлетворяват. Част от претекстовете за това са, че немалка част от чиновниците, които не са от София, към този момент са се завърнали по родните си места, освободили са жилищата в столицата и работят от у дома.

Компаниите на българския пазар по-скоро няма да запазят напълно само че ще преминат към хибриден вид, незабавно щом противоепидемичните ограничения в страната го разрешават, сочи анализът.

Към момента огромните компании, изключително от аутсорсинга и ИТ бранша, както и тези в областта на услугите, главно ползват политики за работа от дистанции без визити в офисите си.

Компаниите с по-малък брой чиновници ползват политики на, като последователно се завръщат към работата в офисите, изключително, когато има опция за физическо „ обособяване ” на чиновниците един от различен в офиса. Най-малките компании обаче са към този момент съвсем 100% още веднъж в офиса.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР