Липсата на възможност за работа от дистанция кара някои кандидати

Липсата на възможност за работа от дистанция кара някои кандидати ...

Кандидати отказват работа, ако трябва да стоят 100% в офиса


Липсата на възможност за работа от дистанция кара някои кандидати да отхвърлят предложенията
(снимка: CC0 Public Domain)

Раздвижване на пазара на труда у нас и сериозен ръст при обявите за работа се наблюдава с идването на лятото. В момента обявите за работа са с над 30% повече спрямо броя им от преди ковид кризата, сочи анализ на Adecco България.

Увеличение не е моментно, а тенденция за последните месеци, която показва стабилен ръст в броя на обявите. Към момента най-много кадри се търсят за ИТ сектора, автомобилната промишленост, аутсорсинга и производствения сектор.

Но активните кандидати в този период са малко и компаниите по-трудно намират кадри. С облекчаване на мерките, повечето хора искат да наваксат за локдауна с пътувания и социални събирания и да се посветят на лятото, затова и са по-малко активни в търсене на ново работното място.

Същевременно, пандемията даде силен тласък на , а това е структурна промяна, която ще се запази и в бъдеще. Прочуване на Adecco Group в Западна Европа установява, че броят на обявите за работа, в които се споменават възможности за отдалечена работа, се е увеличил със 126% за периода между май 2020 г. и април 2021 г. в сравнение с предходната година.
още по темата
Важно е да се отбележи, че гъвкавите форми на работа не са само резултат от пандемията, но тя всъщност е ускорила този процес. В България тенденцията към работа от разстояние е дори значително по-видима.

„Вече в над 60% от обявите се споменава възможността за дистанционна работа, докато преди пандемията този дял беше едва 10-15%. Любопитно е, че задължителното 100% присъствие в офиса може да стане причина за отказ на предложение за работа”, коментира Надежда Василева, директор „Подбор на кадри” в Adecco България.

По нейните думи, липсата на гъвкавост и възможност за работа от дистанция кара някои кандидати да отхвърлят предложението само поради тази причина, дори и ако останалите условия в пакета ги удовлетворяват. Част от мотивите за това са, че немалка част от служителите, които не са от София, вече са се завърнали по родните си места, освободили са жилищата в столицата и работят от вкъщи.

Компаниите на българския пазар по-скоро няма да запазят изцяло но ще преминат към хибриден вариант, веднага щом противоепидемичните мерки в страната го позволяват, сочи анализът.

Към момента големите компании, особено от аутсорсинга и ИТ сектора, както и тези в сферата на услугите, основно прилагат политики за работа от разстояния без посещения в офисите си.

Компаниите с по-малък брой служители прилагат политики на , като постепенно се завръщат към работата в офисите, особено, когато има възможност за физическо „отделяне” на служителите един от друг в офиса. Най-малките фирми обаче са вече почти 100% отново в офиса.

Източник: technews.bg