Липсата на средства за градския транспорт на София е фалшива

...
Липсата на средства за градския транспорт на София е фалшива
Коментари Харесай

ДБ: Липсата на средства за транспорта на София е фалшива история за изнудване на правителството

Липсата на средства за градския превоз на София е подправена история, измислена от болшинството на ГЕРБ в Столичния общински съвет за изнудване на държавното управление, това показаха в четвъртък по време на съвещание на СОС общинските съветници от Демократична България. От партията риторично попитаха за какво “Столичен автотранспорт” купува газ за рейсовете от частна компания, която получава 2.7 милиона лв. комисиона, а в това време частната компания, обслужваща превоза в София “МТК Груп” купува непосредствено от “Булгаргаз”.

“Този медиатор получава 2.7 млн. лева комисионна за периода на контракта, до момента в който в това време в СОС влизат отчети за потребността от нови и нови заеми за автотранспорта, които не са подкрепени с нито една фактура”, се показва в декларация на общинските съветници. Те прибавят, че по клаузите на този контракт за покупка на газ общинското дружество се задължава да заплаща съвсем двойно повече, в сравнение с в случай че купува газа непосредствено от “Булгаргаз”.

Новината, че столичният електротранспорт купува газ през медиатор бе. Там бе посочено, че газът се купува през компанията " Микс газ груп ", в чието ръководство е Андрей Владимирович Кристов. Според биографията му в уеб страницата на Балканско атонско придвижване, на което е създател, той е бил офицер в Съветската войска, има медали от министъра на защитата на Съюз на съветските социалистически републики и е награден с медал " Червена звезда " с декрет на президента на Съюз на съветските социалистически републики. Кристов има и дълга история в българския енергиен бранш, обвързвана с няколко абсурда. Договорът с " Микс газ груп " за 45 млн. лева е подписан на 22 февруари - тъкмо два дни преди началото на войната на Русия в Украйна.

“Вече над 1 година, откакто ЦГМ пусна в употреба новата билет система единствено 10% от продажбите на транспортни документи се правят онлайн, а 90% са още веднъж в офисите на ЦГМ, прибавят оттова. Цената на билет система е над 80 млн. лева

“Защо данните от тази билет система не са употребяват за оптимално усъвършенстване на линиите на градския превоз, тъй че да станат по-удобни за пасажерите? Защо столичния метрополитен към момента издава билети и карти, приходите от които може да прикрие по простата причина, че сдружението единствено печата, продава и регистрира какво е продало?”, питат те.

“Пандемията, инфлацията и войната са опит да се прикрие действителната обстановка в градския превоз. Истината е следната - болшинството към Фандъкова няма никакво желание да запуши дупките, откъдето изтичат нашите пари. Затова и има потребност от още и още средства - с цел да продължат същите схеми. Никой от тях не мисли за промени, които да заздравят общинските транспортни дружества”, установяват общинските съветници.

Те задават и въпроса защо е оповестена подготвеност за митинг от водачите от градския превоз, които разлепиха на рейсове, трамваи и тролеи плакати " Национален митинг “.

" Протест защо? Пари за заплати за водачите има. Защо общинските предприятия “Столичен автотранспорт” ЕАД и „ Столичен електротранспорт “ ЕАД стават съучастници на ГЕРБ, Съюз на демократичните сили и Вътрешна македонска революционна организация в нагнетяване на напрежение, откакто няма мотив за такова? ", питат общинарите от „ Демократична България “
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР