Липсата на средства не пречи на племенните общности да са

...
Липсата на средства не пречи на племенните общности да са
Коментари Харесай

Гардиън: Липсата на пари не пречи на хората да са щастливи

Липсата на средства не пречи на племенните общности да са също толкоз щастливи, колкото хората в най-богатите и развити страни. До този извод стига ново научно проучване, като по този метод се потвърждава, че „ щастието не се купува “.


Изследователите, които са интервюирали 2 966 души в 19 общности на коренното население и локални общности по целия свят, са открили, че те са приблизително толкоз щастливи, в случай че не и по-щастливи, колкото междинния човек в западните страни с високи приходи, заяви „ Гардиън “.

" Изненадващо, доста от популацията с доста ниски парични приходи регистрира доста високи междинни равнища на задоволеност от живота, като резултатите са сходни с тези в богатите страни ", споделя Ерик Галбрейт, водещ създател на проучването, което е оповестено в научното списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

" Надявам се, че като научим повече за това какво прави живота задоволителен в тези разнообразни общности, това може да помогне на доста други да водят по-удовлетворителен живот, като в същото време се оправят с рецесията на устойчивото развиване ", сподели Галбрейт.

Проучването, извършено от Института за екологични науки и технологии към Автономния университет на Барселона (ICTA-UAB), откри, че хората в 19-те изолирани общности са получили междинна оценка на удовлетвореността от живота от 6,8 от 10, " макар че в множеството от тях годишният паричен приход се прави оценка на по-малко от 1000 щатски $ на човек ".

Това е почти същото като междинната оценка на удовлетвореността от живота от 6,7 за всички страни в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Галбрейт съобщи, че четири от дребните общности регистрират междинни оценки на щастието от над 8, което е по-високо от това, което се открива във Финландия, най-високо оценената страна в проучването на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, със междинна оценка от 7,9.

Тези четири общности са Колла Атакаменя в Аржентина (8,0); Паи Тавитера/Гуарани в Парагвай (8,2); Риберинхос в Бразилия (8,4) и фермерите в Западните планини на Гватемала (8,6). В Западните планини 30 от 70-те интервюирани дават отговор 10/10, когато са запитани за удовлетвореността си от живота.

Средната стойност на активите на глава от популацията в общността на Западните планини е 560 щатски $. За съпоставяне, междинната стойност на глава от популацията във Англия е 382 000 $.

В отчета на ICTA-UAB се споделя, че неговите констатации са " добра вест за устойчивото развиване и човешкото благополучие, защото дават безапелационни доказателства, че за постигането на високи равнища на субективно богатство не е нужен прекомерно огромен стопански напредък ".

" Често следената мощна връзка сред приходите и удовлетвореността от живота не е универсална и потвърждава, че благосъстоянието, генерирано от индустриалните стопански системи, не е фундаментално належащо, с цел да живеят хората щастливо ", сподели Виктория Рейес-Гарсия, откривател в ICTA-UAB и основен създател на изследването./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР