Липсата на санкции за старите автомобилите, които влизат в центъра

...
Липсата на санкции за старите автомобилите, които влизат в центъра
Коментари Харесай

Анализатор: Нискоемисионната зона трябва да работи целогодишно

Липсата на наказания за старите колите, които влизат в центъра на София, след въвеждането на нискоемисионна зона, е късмет да се създадат измервания по обособените индикатори на въздуха, с цел да може след няколко години да се „ стъпи “ на данните като насочна точка. Това сподели пред Радио София Калина Цолова - анализатор в стратегия „ Енергетика и климат “ на Центъра за проучване на демокрацията.

„ На уеб страницата на Столичната община всеки може да влезе и да види какви са индикаторите към съответния ден и час. Доколко те са надеждни, имайки поради, че единствено 22 измервателни станции Столичната община има, а други 6 са благосъстоятелност на Национален институт по метеорология и хидрология и надлежно те се взимат за публични данни “, изясни Цолова.

По думите й, в случай че се изясни на столичани, че тази мярка е добра за здравето им, те ще я възприемат. Според нея е въпрос на метод по какъв начин ще бъде поднесена информацията.

„ Фокусът трябваше да се измести от това, че постановяваме ограничаваща мярка, точно върху това, че посредством понижаване на нездравословните излъчвания във въздуха, нашето здраве ще бъде по-добро “, добави Калина Цолова.

Данните на Центъра за проучване на демокрацията демонстрират, че въглеродните излъчвания имат директна връзка и с изменението на климата.

„ Въглеродните излъчвания, които се излъчват от колите са парников газ, който директно въздейства върху изменението на климата. Когато се ограничи неговото количество посредством ограничение на придвижването на най-замърсяващите коли, това е една мярка за намаляване на изменението на климата и в дълготрайна вероятност има позитивни резултати “, посочи Калина Цолова.

По думите й, когато към екологична група 1, се включат и идващите групи, класифицирани като замърсяващи въздуха, резултатът в годините напред ще е комулативен.

„ Добрите практики от другите градове демонстрират, че резултат има, когато зоната оперира 24/7 целогодишно. Такъв е образецът в Лондон, в Париж, в Рим. Трябва да си сложим по-амбициозни цели, с цел да бъде дейно “, сподели Калина Цолова.

Според нея е належащо прецизно да се следи кои коли влизат в нискоемесионната зона и да се постановат санкции за нарушителите.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР