Липсата на работна ръка става все по-голям проблем за земеделците

...
Липсата на работна ръка става все по-голям проблем за земеделците
Коментари Харесай

Липсата на работна ръка все повече притеснява земеделците у нас

Липсата на работна ръка става все по-голям проблем за земеделците в България. Пример от пазарджишко, където доста от производителите са освободили служащите си през зимния сезон поради високите сметки за ток. Как се оправят те през днешния ден - ревизираха кореспондентите ни в Пазарджик.

Иван Кабуров се занимава със земеделие повече от 10 години. Разказва, че миналата година е била извънредно сложна за всички производители в страната.

" Беше доста мъчно с заплащането на тока, настрана на това се усилиха от 3 до 4 пъти цената на пелетите и на енергоизточниците, които са - там беше най-големият разход, само че за момента оцеляваме. Дано да имаме дълга годишна продукция и лятото да бъде положително за нас, 50 % от бранша ни считам, че ще банкрутира, в случай че няма други доходи ", споделя той.

Днес земеделците са обезпокоени от вноса на плодове и зеленчуци от Гърция, Турция, Македония и Албания. В комерсиалната мрежа към този момент се подрежда и продукция от Молдова.

" Вносната продукция, която идва от чужбина, тя е с необоснован генезис, и всичката неприятна продукция, която не се употребява в техните страни се изнася за България, това е главната причина - тя влиза в България, на една занижена цена от 20 ст. И да вземем за пример на 20 ст, като се наложи едно Данък добавена стойност, става 24. Ако продукцията, която ние продаваме е 2 лева, тя става 2,40 и тези 40 ст и 4 ст. Разлика, които се начисляват, вносната продукция не заплаща Данък добавена стойност ни изпреварват с едни 40,50 ст.и ни затруднява пазара и ни връща цената обратно, това е нерегламентираният импорт, а и недоказаният генезис, че всички тези артикули, които се внасят от Турция са пръскани с препарати, които не са регламенирани и сертифицирани за Европейския съюз са неразрешени. ", сподели Кабуров.

Един от главните проблеми, с който се сблъскват земеделските
производители се оказва и намирането на работна ръка.

" Поради коронавирус рецесията изключително в този момент в есенно зимния интервал се наложи да освободим огромна част от нашата работна ръка. Всички отпътуваха за чужбина. До днешна дата никой не се върна, всички си откриха прехранване дружно с децата си, съпрузите си, съпругите и така нататък тези хора не се върнаха. Ние в този момент сега изпитваме много компликации, принудени сме да търсим работна ръка от по-слабо развитите региони в Пазарджишка област. В момента се доставяме с служащи от Ракитово, Света Петка. Тези наши служащи са принудени да пътуват всеки ден до нашата оранжерия в интервал от 1 час, като губят от персоналното си пространство, с цел да дойдат на работа ", сподели земеделският производител Десислава Кабурова.

Зеленчукопроизводителите желаят съответна помощ от страната.

" Нашите претенции, както на нас като оранжерийни производители в България, по този начин и на нашите сътрудници в цялата страна са страната да ни помогне, като поеме 50% от разноските във връзка с осигуровките на всички лица, които са на непрекъснат трудов контракт, за нас в действителност ще се окаже огромен плюс, ще ни бъде огромна помощ, в случай че страната застане зад нас и поеме разноските на тези лица ", сподели Кабурова.

По данни на Националната статистика все още над 50% от оранжериите в страната са застрашени от затваряне. За да не се стигне до това са нужни незабавни дейности от страна на страната, безапелационни са земеделците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР