Липсата на работна ръка е проблем номер едно, с който

...
Липсата на работна ръка е проблем номер едно, с който
Коментари Харесай

Как могат да се наемат чужденци за работа у нас

Липсата на работна ръка е проблем номер едно, с който се сблъскват работодателите в България. Този проблем е мощно изразен в последните пет години. Преди тях, в случай че неналичието на фрагменти се показваше в липса на квалифицирана работна ръка, то в към сегашния миг неналичието е във всеки един аспект - на пазара на труда липсват от неквалифицирани и нискоквалифицирани служащи и чиновници, до специалисти и експерти в дадена област.

Една от политиките, които страната ни развива, за да обезпечи тези дефицити на пазара на труда, а и с цел да даде опция да жителите, които не са българи или такива с поданство на страна от Европейския съюз, е да развива законодателството в посока на основаване условия за наемана на задгранични жители. Какви са тези условия и има ли специфични условия за наемане на чужденците в страната ни, дава отговор Тодор Капитанов - основателят на Mywork.bg - автоматизирана безвъзмездна платформа за трудовоправни съвещания и препоръки в помощ на всички работещи жители в България.

Съгласно закона в България, на жител на трета страна се позволява достъп до пазара на труда, когато има трудов контракт с локален шеф.

Условията за издаване на позволение са следните:

Първо, вземане предвид със положението, развиването и публичните ползи на българския пазар на труда след извършено от работодателя авансово изследване на пазара на труда. След това е належащо да бъде несъмнено съответствие (квота) на чужденците.

Също по този начин, в случай че предлаганите условия на труд и възнаграждение не са по-неблагоприятни от изискванията за българските жители за съответната категория труд. Най-накрая, жителят на трета страна следва да има профилирани познания, умения и професионален опит, нужни за съответната служба.

Когато едно лице е получило позволение за достъп на пазара на труда, то може да работи по трудово правно отношение единствено за съответно юридическо или физическо лице, и за посочените в разрешението, издадено от способените органи, място, служба и период на работа.

Разрешаването на достъп до българския пазар на труда се реализира с документално решение на изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта. То е със период, подобаващ на продължителността на трудовия контракт, само че за не повече от 12 месеца. Срокът може да бъде продължаван общо до три години, в случай че не е настъпила смяна в първичните условия.

При предварително преустановяване на трудовото правно отношение работодателят е задължен да уведоми Агенцията по заетостта в тридневен период от датата на преустановяване на заетостта. istock Когато непознати жители аплайват за позволение за престояване в Република България за работа или към този момент имат годно позволение за престояване на територията на страната за цели, разнообразни от трудовата претовареност, разрешението за достъп до пазара на труда се съдържа в Единното позволение за престояване и работа, издавано от Министерството на вътрешните работи въз основа на наредбите на закона, което съдържа предоставеното от изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта решение.

Справка:
член 5, алинея 1, т. 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност
член 7, алинея 3 от Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР