Липсата на правила при доставките на храни вдига цените. Това

...
Липсата на правила при доставките на храни вдига цените. Това
Коментари Харесай

Изобщо не се изненадвайте, ако трябва да платите 9 лв. за кило пресни картофи

Липсата на правила при доставките на храни подвига цените. Това съобщи земеделският министър Кирил Вътев.

" Вътев защитаваше тези хрумвания преди 9 месеца - за основаване на земеделска камара, която по веригата да сплоти всички, а видяхме, че се разединих ", разяснява доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.

Той е безапелационен, че не би трябвало млякото да е 90 ст. за литър свежо, да излиза пакетирано на 2,40 лева, а в магазина на рафта да стига 4 лева

Един от проблемите, които икономистът уточни, е, че у нас фермерът, който създава мляко, си купува от търговци фуража, което оскъпява продукцията. Все отново в Добричко към този момент има практики за затворен цикъл: фураж-мляко, месо-магазинна мрежа.

Високите цени в магазина се получават и при несезонните артикули. Затова доцент Боюклиев прикани да не се изненадваме от 9 лева за кг пресни картофи, на които още не им е сезонът.

" Храната е комплициран феномен, въпрос на просвета. Качествената храна е скъпа храна, не е методът да натискаме крайната цена, а да има съкращаване на връзката производител - консуматор ", прикани гостът.  

 

Пред Bulgaria ON AIR доц. Огнян Боюклиев акцентира, че е значимо потребителят да е осведомен защо си дава парите.

" Голяма част от млечните артикули не са от свежо мляко, а от вносно или млечни суроватки, това би трябвало да бъде написано ясно, това не е наложително отрова или нискокачествен артикул, това е сурогат. Има тактика на Европейски Съюз и можем да я използван - да знаем от кое място е млякото, къде е модифицирано и какви са цените. Трябва да знам, че употребявам свински бут от Елена, от такава порода свиня, а не да ми вършат свински бут с внесено от Германия месо - това е шикалкавене ", сподели още доцент Огнян Боюклиев.

Прогнозата му е цената на пресните зеленчуци да стартира да пада, само че при млякото не се чака такава наклонност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР